Search
Generic filters
Exact matches only

Kreolsk fläskfilégryta

4
Delningar
MAT

Kreolsk fläskfilégryta

kreolsk fläskfilégryta

Nu kan det tyckas att det blir lite löjligt. Jag har nämligen rakt av bytt ut räkorna i det här receptet mot fläskfilé. Det är ju lite märkligt kan tyckas men det finns bra anledningar. Det är nämligen så att folk vill ha ett recept utan en masa variationsmöjligheter. Det blir helt enkelt mycket lättare för dig att gå in på det här receptet på kreolsk fläskfilégryta än att gå in på räkreceptet och byta ut räkorna mot fläskfilé. Det är alltså du som är dum i huvudet, inte jag.

Den kreolska kryddblandningen som används hittar du här. Receptet är skrivet för rätt så mycket. Men spara den för guds skull. du kan använda den till något annat vid ett annat tillfälle. Kreolsk mat och cajunmat är helt fantastiskt.

Till grytan serveras med fördel ris och en sallad. Jag föreslår Mias fantastiska olivsallad. Den har blivit lite av en standardsallad hemma hos oss. Håller sig bra i kylen och hela familjen älskar den.

Jag vet inte om det är så mycket mer att orda om receptet, så jag sätter helt enkelt igång och lagar kreolsk fläskfilégryta.

Ingredienser

4-6 portioner

500-700 g fläskfilé, skuren i medaljonger
4 msk kreolsk kryddblandning
2 msk olivolja
1 stor gul lök, finhackad
2 selleristjälkar, tärnade
1 spetspaprika, tärnad
4 vitlöksklyftor, tunt skivade
1 tsk torkad timjan
1 lagerblad
1 burk konserverade tomater av bästa sort
2 dl vatten (du behöver mer sen)
1 kycklingbuljongtärning
1 msk worchestershiresås
cayennepeppar efter smak
50 g smör
salt och svartpeppar
2 salladslökar, hackade
3 msk hackad persilja

Gör så här

  1. Blanda fläskfilémedaljongerna med 2 msk kreolsk kryddblandning. Fräs dem sedan kanonhett i hälften av oljan tills du får fin yta på dem. Du ska verkligen nästan svärta ytan. Ställ undan köttet till sen.
  2. Fräs resten av kryddblandningen, lök, selleri, paprika och vitlök på medeltemperatur i resten av oljan tills löken ser glasig ut.
  3. Tillsätt timjan, lagerblad, tomater, vatten, buljongtärning och worcherstershiresås och låt puttra utan lock så länge du orkar. Det räcker med en kvart men kokar du 1-2 timmar så fördjupar du smakerna och får en godare gryta.
  4. Smaka under tiden du kokar av med cayennepeppar. Tänk på att styrkan kryper på efter hand så ta inte så mycket varje gång. Välj en styrka som passar dig. Kokar du länge så fyll på med vatten allt eftersom så det inte blir för torrt.
  5. Tillsätt smör och smaka av med salt och svartpeppar.
  6. Avsluta med att lägga ner köttet, salladslök och persilja och låt det bara koka upp.
  7. Servera med ris och Mias olivsallad.