Search
Generic filters
Exact matches only

Heta kreolska räkor

4
Delningar
MAT

Heta kreolska räkor

kreolska räkor

Govänner! Det är dags för ett riktigt höjdarrecept – kreolska räkor. Lättlagat och tiden det tar bestämmer du själv. Du kan koka länge och få till det där lilla extra som man kan åstadkomma genom långkokning men det är inte så förbannat noga så du kan faktiskt åstadkomma en fin rätt på lite drygt en halvtimma.

Styrkan hos rätten bestämmer du själv med mängden cayennepeppar. Cayenne är den totalt dominerande ingrediensen för chilistyrka i den kreolska maten. Det finns ingen som helst anledning att göra maträtten för stark för dig och de du lagar till. Den där tramsiga chilimachogrejen kan vi skippa tycker jag.

Jag sitter vid tv:n och skriver. Det är bandy. Edsbyn mot Frillesås i bandyns elitserie. Bandy är en sport som högkulturella människor älskar och känner du själv att du behöver bli lite bättre så bör du börja bry dig om den här ädla sporten.

I dagens match så håller jag på inte-Edsbyn som vanligt. Edsbyn är ett litet märkligt samhälle mitt i skogen. Flera år av kusingifte har gjort folket lite konstigt och i grunden bör man hålla sina döttrar och söner borta därifrån. Nej då, min hälsingevurm sträcker sig även till Edsbyn, men just i bandyn är det mer komplicerat. Där är det arvsfiendeskap som råder mellan dem och det absolut finaste laget (Bollnäs GIF). I skrivande stund leder Bollnäs elitserien så allt är frid och fröjd. Men så klart håller vi inte på Byn.

Men nu lagar vi kreolska räkor

Några saker till bara… I receptet så används en kreolsk kryddblandning. Den gör du enkelt själv, men du kommer få en hel del över av den. Testa att använda det du får kvar till en fantastisk gumbo.

Du kan verkligen komplettera grytan med slantad och hårt stekt kryddig korv. Kanske en amerikansk andouille.

Min absoluta favoritsallad – Mias olivsallad – funkar otroligt bra till den här rätten.

Ingredienser

4 portioner

500-800 g råa skalade och stora räkor (MSC-märkta kungsräkor är kanske att föredra men välj själv)
4 msk kreolsk kryddblandning
2 msk olivolja
1 stor gul lök, finhackad
2 selleristjälkar, tärnade
1 spetspaprika, tärnad
4 vitlöksklyftor, tunt skivade
1 tsk torkad timjan
1 lagerblad
1 burk konserverade tomater av bästa sort
2 dl vatten (du behöver mer sen)
1 kycklingbuljongtärning
1 msk worchestershiresås
cayennepeppar efter smak
50 g smör
salt och svartpeppar
2 salladslökar, hackade
3 msk hackad persilja

Gör så här

  1. Blanda räkorna med 2 msk kreolsk kryddblandning. Fräs dem sedan kanonhett i hälften av oljan tills du får fin yta på dem. Ställ undan räkorna till sen.
  2. Fräs resten av kryddblandningen, lök, selleri, paprika och vitlök på medeltemperatur i resten av oljan tills löken ser glasig ut.
  3. Tillsätt timjan, lagerblad, tomater, vatten, buljongtärning och worcherstershiresås och låt puttra utan lock så länge du orkar. Det räcker med en kvart men kokar du 1-2 timmar så fördjupar du smakerna och får en godare gryta. Smaka under tiden du kokar av med cayennepeppar. Tänk på att styrkan kryper på efter hand så ta inte så mycket varje gång. Välj en styrka som passar dig. Kokar du länge så fyll på med vatten allt eftersom så det inte blir för torrt.
  4. Tillsätt smör och smaka av med salt och svartpeppar.
  5. Avsluta med att lägga ner räkorna, salladslök och persilja och låt det bara koka upp.
  6. Servera med ris och Mias olivsallad.