Search
Generic filters
Exact matches only

Bunuelos, friterade ostbröd fyllda med fläsk

0
Delningar
MAT

Bunuelos, friterade ostbröd fyllda med fläsk

Lista på goda saker:

 • Degknyten
 • Ost
 • Friterad mat
 • Fläsk

Jag gjorde colombianska pandebonos för en tid sen, goda små ostbröd. Så klart dök tanken att fritera bröden upp och det var ju bara en googling bort att det redan görs under namnet bunuelos. Och detsamma med nästa tanke, självklart att det redan finns en del varianter av fyllda bunuelos, om än inte fullt så vanligt som man kunde tro. Men just denna variant är inte ett googlefynd utan ett eget hopkok utifrån ett smakminne av chilenska piroger som jag ofta åt som barn.

Såna här ostbröd är både enkla och goda att sno ihop, bortsett från att fläskfyllningen bör göras i förväg för att hinna kallna. Servera dem omedelbart som de är, med en sydamerikansk sallad eller med en dipp, förslagsvis en grillad salsa verde, salsa verde med avokado eller en chipotle salsa. Eller kanske en koriandersalsa.

Ingredienser

Fläskfärs med oliver

400 g fläskfärs
Majsolja eller annan neutral matolja till stekning
2 rödlökar, finhackade
2 vitlöksklyftor, finhackade
1,5 tsk spiskummin
2 krm cayennepeppar eller annat chilipulver
1 msk gott paprikapulver
2 röda chilifrukter, finhackade
2 dl urkärnade svarta oliver, grovhackade
1 dl russin
Nymald svartpeppar och salt efter smak

Ostbröd

4 dl kassavamjöl / maniokmjöl. Finns i många orientaffärer. Kan möjligen ersättas av majsstärkelse eller liknande.
1 msk majsmjöl, masa harina, gult eller vitt
1 tsk bakpulver
2 tsk socker
300 g vitost eller annan ost*
1 ägg
1 msk mjölk eller mer vid behov

* Vitost säljs i rör och finns numer ofta i vanliga livsmedelsbutiker. Blanda annars gärna mer och mindre smakrika ostar efter eget val, t ex mozzarella och feta.

Gör så här

Fläskfärs med oliver

 1. Stek löken på medelvärme och under omrörning tills den mjuknat och fått lätt färg. Tillsätt vitlök, finhackad chili och kryddor.
 2. I en annan panna, stek färsen på hög värme tills den fått fin färg. Salta. Se till att pannan är het innan du lägger i färsen så att den inte börjar avge en massa vätska och blir kokt istället för stekt.
 3. När färs och lök är stekta, häll i den kryddade löken till färsen. Tillsätt några matskedar vatten till lökpannan och rör runt lite, så att du får med de kryddor som blivit kvar i pannan. häll över vattnet i pannan med löken och färsen.
 4. Tillsätt oliver och låt steka ihop några minuter på hög värme tills vätskan ångat av. Rör i även russin och ta sen pannan av spisen och låt färsen kallna.

Ostbröd

 1. Riv osten på grova sidan av rivjärnet. Faller den samman och smular sig gör det inget, smula bara till den så gott det går i så fall.
 2. Blanda osten med ägget och en msk mjölk och rör ihop ordentligt.
 3. Blanda i de båda mjölsorterna, sockret och bakpulvret och rör och knåda ihop till en deg. Tillsätt lite mer mjölk vid behov. Låt degen vila cirka 20 minuter.
 4. Ta bitar av degen och rulla ihop till en boll, lite under en pingisboll i storlek. Gör hål i mitten med ett finger och tryck ut kanterna så det blir som en liten skål med höga kanter. Fyll med en knapp matsked av köttfärsen ganska tätt packad. Tryck sen ihop degen på ovansidan och förslut. Rulla deg och fyllning så att det blir en rund boll. Upprepa tills all deg använts. Jag fick köttfärs över också, blev gott till ris dagen efter.
 5. Fritera degbollarna några i taget i strax under 180 grader under några minuter tills de blir gyllene. Degen ska gräddas och fyllningen bli varm.
 6. Servera dem omedelbart som de är, med en sydamerikansk sallad eller med en dipp, förslagsvis en grillad salsa verde, salsa verde med avokado eller en chipotle salsa. Eller kanske en koriandersalsa.