Search
Generic filters
Exact matches only

Ångad gris med krossat ris

0
Delningar
MAT

Ångad gris med krossat ris

Den här rätten, ångad gris med krossat ris, har jag läst om men aldrig tidigare kommit mig för att laga. Himla dumt eftersom den visade sig vara både lättlagad och vansinnigt god. Fläsket blir så saftigt och mört och underbart smakrikt! Använd riktigt fint färskt sidfläsk och gärna av vildsvin om du har lyxen att ha tillgång till det.

Jag var rädd att det skulle bli ett enda gegg med marinaden och rismjölet som skivorna av fläsksida blandas med, men det blev inte alls så, verkligen inte. Det blev en riktigt fin, snygg och lättäten rätt som jag kommer göra ofta igen. För det här känns verkligen som ett grundrecept som borde gå att göra i en massa olika roliga varianter. Jag är redan i tanken inne på en jamaicansk jerkvariant och mer svenska smaker.

Fånigt med tvång att göra rätt!

Första gången jag gjorde detta hittade jag inte min stjärnanis efter en skafferistädning dagarna innan. Jämmer och elände och fula ord! Men jag tog en tesked fänkålsfrö istället och det gick ju också alldeles utmärkt.

Överlag tar jag rätt lätt på matmåsten. Visst, ibland är vissa ingredienser nödvändiga för en viss karaktär på rätten. Men sen är kanske inte den karaktären alldeles livsnödvändig alltid, utan det kan räcka superbra med att det blir en annan jättegod men lite annorlunda rätt.

Med det sagt så älskar jag verkligen att hitta och testa just specialingredienser, att få tag på¨precis den där underliga pepparn de använder i nåt annat land som gör att jag långt här borta i Sverige kan uppleva nästan precis samma smaker som de upplever där. Det är fasen det roligaste jag vet!

Men att låta bli att laga över huvud taget eller att tycka att nån supergod mat är dåligt bara för att den inte är genomgenuin och för att jag vid något tillfälle inte kommer alldeles precis hela vägen är för mig bara rent löjl. För ärligt är det ju även så man kommer vidare i matlagningen, genom att bryta regler och våga sig på att testa att göra saker på andra vis.

Det här är inte mitt recept utan jag har hämtat det mesta från detta recept, även om jag också läst och lärt från många andra. En annan likartad rätt är denna, kinesiska revbensspjäll med klibbigt ris. Väldigt god även den! Rätterna liknar varandra men har ändå helt olika karaktär.

Ingredienser

4 portioner

500 g färsk fläsksida, gärna av vildsvin
2 potatisar eller motsvarande mängd lotusrot eller taro
Hackad röd paprika och salladslök, alternativt hackad koriander till servering

Rismjöl

1 stjärnanis eller 1 tsk anis eller fänkål
4 msk långkornigt ris av kinesisk typ
2 msk klibbigt ris
10 korn sichuanpeppar

Marinad

1 tsk kinesiskt femkryddors-pulver
1 msk ljus soja
1,5 msk finriven ingefära
1 msk ostronsås
1 msk kinesiskt risvin
1/2 tsk chilibönsås

Gör så här

  1. Skölj riset ordentligt i en sil under rinnande vatten. Rör runt medan du sköljer så att allt smul på ytan av riskornen sköljs bort. Låt sen riset rinna av ordentligt.
  2. Skölj grissidan om det behövs och skär den sen i tunna skivor. Dela sidan i bitar först om skivorna annars riskerar bli osmidigt långa. Det går väldigt mycket lättare att skära om grisen är kall och kniven ordentligt vass.
  3. Blanda femkryddors-pulver, ljus soja, ingefära, ostronsås, risvin och chilibönsås i en skål. Lägg i skivorna och rör försiktigt runt dem i smaksättningen. Låt marinera medan du gör övriga förberedelser.
  4. Häll ris, sichuanpeppar och stjärnanis i en panna och rosta på medeltemperatur medan du rör om. Riskornen ska bli lätt bruna men inte brännas.
  5. Stöt riskornen i en ordentlig mortel, gärna lite finare än vad jag hade tålamod att göra. Jag lät en del större bitar vara kvar och det blev faktiskt riktigt trevligt, men ska man göra rätt så ska man stöta till finare korn än jag gjorde. Men det ska ändå vra en del större korn kvar, alltså inte vara ett slätt mjöl. Att mortla riset är egentligen inte alls särskilt tålamodskrävande, så länge man har en bra mortel. Eller så använder du nån fancy köksapparat till detta moment, men jag tycker det är betydligt trevligare med en bra mortel.
  6. Häll det stötta kryddade riset över fläskskivorna och blanda ordentligt.
  7. Klä en ånginsats med smörpapper, bananblad eller vad du nu har tillgång till. Dela potatisen i bitar med 2-3 cm sida, eller skala och skär lotursoten i 1 cm tjocka skivor. Lägg potatisbitar eller skivad lotusrot i botten av den klädda ånginsatsen. Lägg sen fläskskivorna på potatisen och lägg på locket till ångkokaren.
  8. Placera ångkokaren ovanpå en passande kastrull till hälften fylld med kokande vatten. Koka på hög värme under en halvtimme och lyft inte på locket under den tiden.
  9. Ta ångkokaren av värmen, ta av locket och låt vila några minuter. Servera antingen direkt ur ångkokaren eller lyft ur fläsk och potatis till ett fat. Garnera med hackad färgglad paprika och skivad salladslök eller koriander. Servera gärna till fler kinesiska rätter eller pinna i dig som snacks till några öl.