Search
Generic filters
Exact matches only

Kinesiska revbensspjäll med klibbigt ris

0
Delningar
MAT

Kinesiska revbensspjäll med klibbigt ris

Det är det kinesiska nyåret idag! Vi går in i grisens år! Jag och familjen missade nyårsafton nu senast, vilket även är min och yngsta dotterns födelsedag, eftersom hon låg på sjukhus och jag var där med henne. Så därför firar vi det kinesiska nyåret istället, med en massa god kinesisk mat så klart. Man måste hitta sina ursäkter till fest!

Det här kan jag inte begripa varför jag inte lagat innan! Det är väldigt väldigt gott och otroligt mycket enklare än jag i förväg inbillat mig! Köttet blir inte alls så där svampigt blekt som man skulle kunna tänka sig av ångning utan bara väldigt aromatiskt och saftigt. Och köttsafterna sugs upp av riset som får en helt underbar smak! Riset i sig blir inte alls ett grötigt gegg utan bara fint och tuggigt. Festmat!

Jag följer en kille som heter Ludvig Sääf på instagram, @lusaaf. Han importerar diverse kinesiska vin- och spritdrycker och är dessutom enormt kunnig inom kinesisk mat. Han gör alldeles fantastiska små minireportage från Kina på instagram, jättejättespännande mat, dryck och miljöer! Otroligt inspirerande! Genom honom fick jag uppslaget till denna rätt.

Jag har i det mesta utgått från det här receptet, steamed ribs with glutinous rice, men har även googlat runt och testat några olika varianter. Och tänkt lite själv och ändrat efter eget huvud, för jag är för kulinariskt klåfingrig för att kunna låta bli!

Lotusblad, te och pinjenötter

Lotusblad fick jag inte tag på i nån av de butiker där jag brukar handla, och efter moget övervägande övergav jag idén att göra ett snabbt besök i botaniska trädgårdens tropikarium. Har läst mig till att lotusblad ska ge en lätt smak av te, så jag tänkte att jag bara skippar omvägen och blötlägger riset i lite milt te. Det smakade utmärkt! Däremot har jag ingen aning om hur det smakar jämfört med originalet, men det får jag väl förhoppningsvis tillfälle att ta reda på någon annan gång framöver.

Detsamma gäller pinjenötter. Ja, jag hade i pinjenötter. Nä, det har jag inte heller hittat i några recept. Men jag minns små trevlig ginkonötter i det ena och det andra när jag var i Japan, och det är så gott med små utropstecken av konsistens i det hela! Tycker jag åtminstone.

Låt dig förresten inte hindras av om du inte hittar alla smaksättningar! Det går t ex att byta ut den fermenterade tofun mot lite extra chilibönsås. Anders skriver lite om några av de ovanligare ingredienserna i detta inlägg om wok på fläskfilé. Och lagar du det här så kom ihåg att teet och pinjenötterna är min vårdslösa hantering av ett klassiskt kinesiskt recept.

Ingredienser

600 g korta tunna revbensspjäll, skurna till ett ben per bit
5 dl klibbigt ris
1 tsk mörk soja
3 msk ljus soja
En nypa socker
3 salladslökar, den gröna delen, hackade
1/2 dl pinjenötter

Marinad

1 kub röd fermenterad tofu
1 msk vätska från den fermenterade tofun
1/2 tsk chilibönsås
1 tsk ljus sirap
1/2 tsk sesamolja
2 msk kinesiskt risvin
1 msk färsk ingefära, finriven
3 salladslökar, den vita delen, hackade

Milt kinesiskt te utan smaksättning till blötläggning av riset
Lotusblad eller smörpapper till ångning
Hackad salladslök till servering

Gör så här

Dag 1

 1. Tillagningen börjar dagen innan rätten ska ätas, men det är inga särskilt krångliga saker som ska göras. Först, blötlägg revbenen under två timmar. Byt helst vatten då och då. Poängen är att bli av med blod och annat. Sköljs sen och låt rinna av, och torka tom av revbenen med hushållspapper så de inte är blöta.
 2. Blanda ingredienserna till marinaden och lägg i revbenen. Se till att de täcks ordentligt. Låt stå i kylskåp över natten.
 3. Om du fått tag på lotusblad, blötlägg dem dagen innan. Jag lyckades inte med detta så jag kan inte beskriva vidare hur lotusbladen ska användas. Men läs i så fall i originalreceptet.

Dag 2

 1. Drygt ett par timmar innan du tänkt äta fortsätter tillagningen.
 2. Om du inte fått tag på lotusblad, brygg en kanna gott milt te utan smaksättning, helst kinesiskt. Låt teet kallna. Eller använd vatten. Skölj riset ordentligt. Blötlägg riset i te eller vatten under en timme. Vätskan ska täcka riset ordentligt eftersom riset kommer svälla.
 3. Täck insidan av ångkokaren med smörpapper eller lotusblad. Ett helt ark smörpapper kläms ner så att en massa papper sticker upp vågigt runt sidorna.
 4. Häll vatten i botten på en kastrull som ångkokaren passar på. Det ska vara nog mycket att inte koka bort inom kort, men får inte stå upp till ångkokaren. Räkna med att fylla på med mer varmt vatten under ångningens gång. Det gäller att hålla koll så det inte kokar torrt. Koka upp vattnet.
 5. Låt det blötlagda riset rinna av ordentligt. Alltså verkligen, ifall det är för blött kan riset gegga ihop sig för mycket. Så blev det för mig tredje gången jag lagade detta. Blanda riset med de två sorterna soja, en nypa socker och hackad salladslök. Tillsätt även lite vitpeppar om du vill, men jag tycker inte om vitpeppar så jag lät bli.
 6. Blanda sen i både revben och marinad och pinjenötterna, och ös sen över det hela i den smörpapperklädda ånginsatsen. Vik papperskanterna över ris och revben så att de täcks bäst det går och lägg på locket. Ställ ångkokaren på kastrullen med kokande vatten och ånga en timme medan vattnet kokar för fullt. Titta till då och då så att det hela inte kokar torrt, och häll på mer vatten när så behövs.
 7. När det gått en timme, lyft av ångkokaren och låt den stå några minuter innan du lyfter på locket och öppnar papperspaketet.
 8. Garnera med hackad salladslök och servera.

Till det kinesiska nyåret äter man tydligen ofta dumplings. Mitt val blev dessa dumplings med räkor.