Search
Generic filters
Exact matches only

Lasagne på fläsk, gruyère, dijonsenap och vitt vin

0
Delningar
MAT

Lasagne på fläsk, gruyère, dijonsenap och vitt vin

Jag älskar lasagne och den här är mitt senaste påhitt på temat men redan en favorit! Smaksättningen är inte på något vis knepig, bara inte den klassiska med tomat, oregano och parmesan. Det smakar inte särskilt italienskt helt enkelt. Det smakar vin, fransk senap och underbar gruyère!

Det här är en utmärkt vardagslasagne gjord på rester även om den smakmässigt inte alls hör tråkvardagen till. Och inte använder jag tråkrester heller! Det är snarare planerade rester från ett riktigt gott storkok, även om det så klart funkar även med mer oavsiktligt överblivet kött. Jag planerar i regel så när jag gör en buljonggryta. Det är så fånigt att göra ett långkok för bara ett mål när man lika bra kan göra en god grund till ytterligare ett eller två mål av annan typ när man ändå håller på.

Använd gärna fläskkarré eller färsk fläsklägg med ben till detta. Eller motsvarande från kalv eller vildsvin. Eller kanske kanin! Köttet ska vara lättuggat men inte sönderfallande, och plockas till mindre bitar. Den vindoftande buljongen från grytan utgör basen för såsen, men om ingen sådan finns kan man koka ihop vin och kalvfond och använda det istället.

Jag ger en skiss till basgryta att utgå ifrån nedan, men dessa recept kan också vara bra utgångslägen om tomaten tas bort, Ugnsbräserad fläskkarré med tomat och vitt vin (men skippa tomat och häll på mer vin) eller Kalvlägg med vitt vin och fänkål. Tomat blir knepigt med övrig smaksättning.

Ingredienser

12 köpta lasagneplattor, använd så mycket som behövs
4-6 dl plockat färdiglagat fläsk- eller kalvkött
3-5 dl grovriven gruyèreost
Gräddsås med dijonsenap och vin
1/2 tsk timjan

Gräddsås med dijonsenap och vin

4 msk smör
1 finhackad schalottenlök
3,5 msk vetemjöl
1 nypa strösocker
5 dl buljong med vitt vin alternativt motsvarande mängd kalvfond + vitt vin
5 dl grädde
1/2 tsk torkad timjan
2 msk dijonsenap
Mer buljong efter behov

Basrecept vinkokt fläskkött

1 kg fläskkarré, fläsklägg eller motsvarande bitar från vildsvin eller kalv
Några fina benbitar om du har
1 flaska vitt oekat vin
6 schalottenlökar i stora bitar
6 klyftor vitlök i grova bitar
Ett par sellerstjälkar eller färsk fänkål i stora bitar
1 lagerblad
1 tsk timjan
6 svartpepparkorn
Salt

Eventuellt fler grönsaker och andra örtkryddor beroende på säsong och användning.

Gör så här

Utgå ifrån befintliga kött- och buljongrester eller gör först en vinbaserad gryta utan tomat.

Basrecept vinkokt fläskkött

Bryn fläskkarré eller annat kött på hög temperatur i en gryta. Häll över samtliga ingredienser och låt koka upp. Låt sjuda försiktigt under lock i några timmar, antingen på låg temperatur på spisen eller i ungen på kanske 175 grader, tills köttet är så mjukt du önskar. Skumma i början. När ungefär en halvtimme av koktiden återstår kan du tillsätta mer grönsaker efter säsong och önskemål och låta dem koka färdigt i buljongen. Smaka av sältan. Servera som soppgryta eller gör sås av buljongen genom att reda den och tillsätta grädde och någon smaksättning, och servera köttet med såsen och potatis och grönsaker.

Gräddsås med dijonsenap och vin

  1. Det kan behövas olika mycket sås beroende på storlek på form och hur mycket köttrester som används. Justera mängd efter eget huvud utifrån receptet.
  2. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Fräs ordentligt finhackad schalottenlök några minuter.
  3. Rör i mjölet med en visp och låt steka ett tag på medelvärme medan du rör runt ordentligt. Jag brukar försöka ge detta lite tid, för jag upplever att det blir mindre mjölsmak på såsen då.
  4. Använder du vin + fond, låt det först koka under minst en kvart innan du använder det till såsen så smaken mjuknar. Häll på vatten för att kompensera avkokt vatten till motsvarande volym.
  5. Häll på varm buljong eller vin + fond lite i taget och vispa ihop ordentligt mellan gångerna så såsen inte blir klumpig. Häll i grädden och smaksätt med timjan, Låt sen sjuda under omrörning under kanske fem minuter. Såsen ska vara slät och lagom tjock. Justera med mer vätska efter behov.
  6. Ta av plattan och vispa i dijonsenapen. Smaka av med salt och eventuellt mer senap.

Lasagne

  1. Använd en lite djupare ugnsform, helst rektangulär eftersom det är hundra gånger enklare än att göra som jag gjorde och försöka bryta till lasagneplattorna så de passar i en rundad form. Smörj formen om du behagar, jag gjorde det inte för jag upplever ingen skillnad.
  2. Varva lasagneplattor, kött, ost och sås tills du fått ihop en hel lasagne. Börja med sås och sen plattor, avsluta med sås och sen ost. Strö över timjan.
  3. Grädda 20-30 minuter i ugnen i 225 grader. Tiden beror på exakt ugnstemperatur och hur varm lasagnen är när den sätts in. Lasagnen ska bubbla i mitten och ha fått fin färg ovanpå när den är färdig. Är du osäker om den är genomgräddad, provstick med en kniv i mitten. Lasagneplattorna ska ha mjuknat.

Mer pasta hittar du på denna sida.