Search
Generic filters
Exact matches only

Kinesisk wok med fläskfilé

1
Delningar
MAT

Kinesisk wok med fläskfilé

wok med fläskfilé

Att vi gillar kinesisk mat på Feeders har nog inte undgått någon. Nu när det dessutom drar ihop sig mot kinesiskt nyår så tänkte vi samla ihop oss lite. Här kommer en snabblagad wok där jag använder mig av vildsvinsfilé. Självklart går det bra att använda tamgrisfilé också och det tycker jag du ska göra om du inte tar vildsvinskött. Vildsvinssmaken passade dock verkligen utmärkt tillsammans med de klassiska sichuanska smakerna.

Ingredienslistan till min wok innehåller ett flertal specialingredienser. Som matskribent försöker jag för det mesta att vara så tillgänglig som möjligt, så att så många av er som möjligt ska kunna testa att laga det jag skriver om. Men det går inte att vara det jämt, man vill inte kompromissa varje gång. Dessutom är det inte direkt svårt att hitta de här ingredienserna om man bara har en kinesisk butik i närheten. Sen finns det så klart massor av matbutiker på nätet också.

De kinesiska ingredienserna som är lite speciella är kinesisk chili bean sauce (eller doubanjiang), chingkiangvinäger, kinesiskt risvin och sichuanpeppar. Alla går att hitta i Sverige och det största problemet är nog att hitta väldigt bra sichuanpeppar. Just den kryddan kan vara av väldigt olika kvalitet och den vi hittar i Sverige är inte så bra i regel.

Det är lite ovana saker att handla men jag vill verkligen uppmuntra er att testa. Det är häftigt med nya smaker och jag tycker att det gör mitt liv lite bättre när min matvärld blir större.

En snabb wok

Min wok tar inte längre tid att laga än tiden det tar att koka ris så du kan svänga ihop det här vilken vardag som helst. Styrkan styr du själv med mängderna chili och sichuanpeppar. Det är häftigt hur de två smakerna lirar tillsammans och hur chilin ger en het känsla i munnen medan sichuanpepparn istället ger lite samma avkylningskänsla som mentol. Det är ingen slump att man i Sichuan så snabbt tog till sig chilin som européerna tog med sig från de amerikanska kontinenterna.

Ingredienser

500 g fläskfilé (vildsvinsfilé går också utmärkt)
salt och svartpeppar
1 msk neutral olja
1 msk chili bean sauce
4 vitlöksklyftor, tunt skivade
2 rödlökar, klyftade
2 msk vatten
1 msk ljus soja
1 msk kinesiskt risvin
1 msk chinkiangvinäger
1 tsk socker
8 torkade chilifrukter
1 msk sichuanpeppar
1 broccoli, skuren i buketter
1 näve cashewnötter
maizenaredning

Gör så här

  1. Skär köttet i medaljonger, salt och peppra och stek yta på köttet i en het stekpanna. Lägg sedan undan köttet.
  2. Hetta upp olja i en stor stekpanna eller wokpanna och fräs chili bean sauce på medeltemperatur tills färgen djupnar lite. Lägg i lök och vitlök och fräs tills löken mjuknat lite.
  3. Blanda vatten, soja, risvin, vinäger, socker, chilifrukter och sichuanpeppar och slå på det över löken. Lägg också ner köttet och låt puttra på medeltemperatur några minuter.
  4. Red av med maizenaredning till lite simmig konsistens och avsluta med att lägga ner broccolibuketter och nötter. Låt puttra till broccolin mjuknat lite.
  5. Servera direkt med ris och en kall öl.