Search
Generic filters
Exact matches only

Thailändsk sallad på grön mango

0
Delningar
MAT

Thailändsk sallad på grön mango

Det vanliga, jag hittar nåt jag inte testat förut. Jag frågar i butiken, köper och provsmakar. Grön mango är syrlig som tusan, smakmässigt väldigt lik gröna krusbär med en liten liten ton av tall. Friskt och sprött.

Grön eller sur mango, omogen mango. Det verkar röra sig om samma sak, fast ändå flera olika varianter av mango som används.

Fantasin drar igång! I vår blir det thailändsk ”mangosallad” av rabarber och granskott (likt denna rabarber på thai)! I sommar av gröna krusbär och… fläderblom? Svartvinbärsblad? Gröna krusbär förresten, borde jag ju kunna göra indiska pickles av! Rätt vad det är sitter jag där med femton nya anteckningar på listan över mat att laga i mobilen och oräkneliga nya googleflikar.

Omogen mango, thaibasilika och en kokosnöt

Men en sak i taget. Nu blir det mango. En enkel sallad. Receptskissen fick jag i butiken, sen googlade jag och tog stöd även i detta recept.

Jag tycker salladen är väldigt god för att lätta upp feta och friterade rätter eller kokosmjölksbaserade rätter som annars kan bli lite jolmiga. Jag tycker även den passar väldigt fint med suya, nigerianska grillspett med jordnötssmak.

Ingredienser

1 stor grön/sur/omogen mango
1 dl färska böngroddar
2-3 msk kokosflagor, den lite större sorten
1 msk färsk koriander, grovhackad
2 salladslökar
3 msk jordnötter
1 msk blad av färsk thaibasilika

Justera mängderna som du vill, beror på storleken på mango.

Dressing

3 msk fisksås
2 msk palmsocker eller annat socker
1 tsk chilipulver eller 2 tsk finhackad färsk chili, beroende på önskad hetta
Ifall din mango inte är så syrlig, pressa även i valfri mängd lime.

Gör så här

  1. Blanda ingredienserna till dressingen och smaka av. Justera smaken utifrån dina preferenser och hur syrlig mango du fått tag på. Låt dressingen stå och dra medan du gör salladen.
  2. Rosta kokosen lätt i en torr panna, ifall du inte köpt färdigrostad. Eller börja från början med en hel kokosnöt om du är lika bökig som jag. I så fall, börja med att öppna, skala av det bruna innerskinnet och karva flagor av kokosen med en potatisskalare.
  3. Skala mangon med en potatisskalare. Provsmaka en bit så du vet vad du har att göra med, framför allt hur syrlig mangon är. Antingen river du sen mangon på grova sidan av ett rivjärn eller med nån sån där asiatisk rivare, eller så gör du långa remsor med en potatisskalare. Jag valde det senare bara för att det känns roligare. Ibland har grön mango en kärna, en sån där typisk platt mangokärna, ibland verkar den inte hunnit utveckla en. Ifall du river tvärsöver med rivjärn kommer du att upptäcka vilket rätt snart. Anpassa bara hur du river i så fall.
  4. Häll mangon med böngroddar, koriander, salladslök och hälften av kokosen i en skål och rör om till det blandats.
  5. Häll över hälften av dressingen och rör runt. Smaka av om du vill hälla på resten eller kanske justera med mer socker eller fisksås för sälta. Eller kanske vill du tillsätta mer chili.
  6. Lägg upp på ett vackert fat och garnera med resten av kokosen, jordnötterna och basilikabladen. Kanske även lite färsk chili om du vill ha mycket hetta. Servera direkt.