Search
Generic filters
Exact matches only

Dumplings med räkor

0
Delningar
MAT

Dumplings med räkor

Min kärlek till min ångkokare har flammat upp med förnyad hetta den senaste tiden! Jag har en sån där kinesisk gjord av bambu, inköpt för nästan ingenting i en kinesisk matbutik. Den är så otroligt enkel att använda, bara att placera på en kastrull med kokande vatten, lägga på locket och vänta ett tag. Voila, god mat snyggt presenterad! Igår blev det kinesiska revbensspjäll med klibbigt ris, idag blev det lättgjorda dumplings på räkor.

Dumplingarna på bilderna är ju inte de snyggaste jag gjort. Men kanske de godaste! Det gäller att fokusera på rätt saker. Det här är faktiskt en rätt enkel rätt att sno ihop och det behöver inte bli så himla perfekt. Och det blir oftast förvånande snyggt ändå.

Späck!

Späck. Jag får upp två saker i huvudet av ordet. Dels valar så klart, stora blanka hala valar med gummihud. Dels de underbara tanterna som låg som nöjda sälar i vattenbrynet i min barndoms Grekland. De simmade inte, bara låg där i sanden och njöt av vågorna som sköljde över kroppen. Ingendera har med den här rätten att göra, annat än att jag gillar späck. Det är något skyddande tryggt och runt med det, en godmodig och nöjd känsla. Och räkor är ju också vattendjur.

Späcket jag använder är från tillagat kallnat sidfläsk (jag gjorde denna fläsksida). Alltså inte den knapriga svålen utan det under, det vita rätt kompakta fettet. Jag äter ofta sidfläsk och hade en bit i kylskåpet. Jag lagar alltid till ganska mycket för om ugnen väl ska vara igång ett par timmar så känns det bara löjligt att ha en pyttebit där. Bättre att tänka in ett par rätter på en gång, och även lite extra späck att använda till exempelvis sånt här. I synnerhet om man som jag lyxat till det med en riktigt fet bit linderödssvin med supergott fett.

Späcket är helt valfritt. Jag tycker det är gott så jag använder, men det blir supergott även utan. Du gör som du vill. Så klart. Detsamma med fyllningen, den går utmärkt att tweaka utifrån egen smak. Som att byta ut hälften av räkorna med fläskfärs.

Sesamoljan förresten, rökig och god i smaken och sätter den asiatiska tonen. Men se till att den inte är härsken. Jag lagar ganska mycket asiatisk mat så jag har sett till att köpa en av riktigt bra kvalitet. Fortfarande inte så särskilt dyr eftersom jag handlade på en asiatisk butik. Ibland verkar flaskorna bli stående lite väl länge på hyllorna i kedjornas matbutiker så en koll på bäst före-datum är alltid en bra idé. Härsken olja gör ingen glad, i så fall är det bättre att bara skippa.

Fler fyllda knyten

Ingredienser

1 förpackning fryst gyoza- eller wonton-deg, helst rund

200 g råa räkor, hackade
50 g späck, tillagat och kallnat. Valfritt
1 dl vattenkastanjer, fint hackade
2 tsk kinesiskt risvin
1 tsk sesamolja
1 salladslök, hackad
1,5 tsk majsstärkelse (maizena) eller potatismjöl
1 nypa socker
1/2 tsk salt

Valfritt: Gröna milt smakande blad som mangold, malabarspenat/basella eller morning glory till ånginsatsen.

Dippsås

2 msk valfri soja
1 tsk risvinäger
Några droppar sesamolja eller chiliolja

Utrustning

Ångkokare, gärna kinesisk för känslan

Variation

  • Hälften av räkorna kan bytas ut mot fläskfärs.
  • Dessa dumplings går utmärkt att fritera istället för att ånga!

Gör så här

  1. Finhacka de råa räkorna. Se till att bajssträngen är borttagen!
  2. Om du använder späck, skär även det i små tärningar.
  3. Lägg räkor och eventuellt späck i en bunke. Tillsätt finhackad salladslök och vattenkastanjer, risvin, sesamolja, socker, salt och majsstärkelse. Rör ihop så det blandas ordentligt.
  4. Lägg ungefär en och en halv tsk fyllning mitt på varje degplatta, några stycken i taget. Fukta kanten på degplattan och vik sen degen över fyllningen. Från ena sidan till den andra, nyp försiktigt ihop kanterna på de små degknytena. Man får liksom vecka degen lite efter hand, lättare än det låter. Var noga med att så lite luft som möjligt innesluts.
  5. Placera degknytena, så många som ryms åt gången, på ett oljat fat eller en bit smörpapper i botten av ånginsatsen så att de inte fastnar. Eller gör som jag gjorde här och lägg några gröna blad av malabarspenat eller liknande milt smakande blad i botten. De passar dessutom fint att äta till. En varning bara för kålblad, de smakar gärna av sig och det tycker jag passar bättre till fläskrätter än till räkor.
  6. Lägg på locket och ånga degknytena. Vattnet ska koka ordentligt om än inte stormkoka. Det tar 7-8 minuter för dem att bli färdiga. Ta upp en och provsmaka om du är osäker ifall de är klara.
  7. Servera direkt med den enkla dippsåsen jag föreslagit, eller kanske någon annan som du gillar. Eftersom räksmaken är ganska finstämd tycker jag de kommer bäst till sin rätt med en inte alltför dominerande dipp.

Fler räkrätter