Search
Generic filters
Exact matches only

Friterad tofu fylld med räkor och fläsk

0
Delningar
MAT

Friterad tofu fylld med räkor och fläsk

Jag tycker inte tofu är så värst gott, bara att erkänna på en gång. Avsaknaden av egentlig smak och konsistens är svår. Men om så många i världen tycker att det är gott är det rimligen jag som inte begriper att tillaga den rätt bara. Men vad är man för mes om man kapitulerar inför en bönost? För mig skriker det ju utmaning!

Jag vill alltså laga nåt gott av tofu. Enda vettiga i ett sånt här läge är att snegla mot Kina. De kan sånt där. Tofuskinn t ex, alltså tunna tunna sjok av torkad tofu, det gillar jag ju faktiskt. De tar upp smaker fint och har en väldigt trevlig konsistens. Men annars? Fritering brukar ju lösa det mesta.

På de asiatiska butiker där jag handlar finns en sorts friterad tofu i trekanter som jag tidigare använt strimlad i t ex pad thai. Den är liksom oförarglig så, funkar bra men ärligt talat kanske främst eftersom jag inte märker så mycket av den. Men nu vill jag ju göra nåt gott där tofun har huvudrollen. Den är ett bra avstamp! Vanlig tofu är ofta ganska skör i konsistensen medan den friterade liksom är segare och lättare att hantera. Plus att den till formen är perfekt, färdigskurna trekanter bara att göra ett snitt i så de går att fylla med nåt smakrikt.

En sås måste också till! Kinesiska fermenterade svarta bönor är en gammal kärlek för mig. Det är alltså en smaksättare som används i små mängder för att ge fyllig och underbar smak åt kinesiska rätter. Under studietiden gjorde jag ofta nudlar med chili, svarta bönor och mycket olja. Jag tycker fortfarande att det är bland den godaste slafsigaste tryggmat som finns! Så svarta bönor i såsen kanske? De finns att köpta antingen i påsar där man själv får blöta upp och mosa bönorna, eller gjorda till sås, ofta med chili. Vilket som går bra att använda.

Fyllningen då? Här valde jag en smaksatt färs på fläsk och råa räkor. En av sakerna som gör att jag inte helt kommer överens med tofu är konsistensen, att den ibland känns som nån skonkost för folk utan tänder. Jag tar det säkra före det osäkra och hackar ner vattenkastanjer i fyllningen. Både det och friterat fras borde väl rimligen charma mig? Ja faktiskt, detta blev jättegott! Det här gör jag igen.

Ingredienser

400 g friterad tofu, gärna av det utmärkta märket Yi Pin
eller
400 g fast tofu (och ett elände att skära till trianglar själv)

Fyllning

150 g råa räkor, hackade
150 g fläskfärs, gärna fet
1 dl vattenkastanjer, ganska fint hackade
1 salladslök, finhackad
2 tsk kinesiskt risvin
1,5 tsk majsstärkelse (maizena) eller potatismjöl
1/2 tsk salt
Några drag med svartpepparkvarnen
2 salladslökar

Sås

1 dl kycklingbuljong, inte alltför salt
1 tsk ljus soja
2 tsk ostronsås
1/2 tsk socker
1/2 tsk svart bönsås
1/2 tsk majsstärkelse (maizena) eller potatismjöl

Läs mer om kinesiskt risvin i detta inlägg.

Gör så här

  1. Finhacka de råa räkorna och lägg i en skål med fläskfärsen. Tillsätt finhackad salladslök och vattenkastanjer, risvin, salt och majsstärkelse. Mal över lite peppar. Rör ihop så det blandas ordentligt.
  2. Skär ett snitt mitt i de friterade tofutrianglarna från den långa sidan. Snittet ska inte gå helt igenom utan lämna nån cm från kanten på varje sida utom långsidan som ska vara helt öppen. Det ska bildas en ficka att fylla.
  3. Peta in fyllning i den ficka som bildats av snittet. Fyllningen ska synas från långsidan, övriga sidor ska sitta ihop. Peta inte in så mycket det bara är möjligt så att triangeln nästan blir en liten boll utan lugna dig en smula och gör ungefär som på bilden. Eller så skär du till små tofutrianglar själv och skär på samma vis och fyller. Det hela kräver en viss försiktighet så att tofun inte går sönder.
  4. Antagligen får du lite fyllning över. Den går jättefint att forma till små biffar och steka.
  5. Hetta upp neutral matolja i en stekpanna tills den blir het. Lägg i fylld tofu så det täcker pannan men inte blir alltför tätt. Stek tofun på medelvärme på båda sidor så den blir lätt frasig och vackert gyllene. Se till att fyllningen samtidigt blir genomstekt. Det tar kanske 5 minuter.
  6. Lägg upp tofun snyggt på ett serveringsfat.
  7. Blanda ingredienserna till såsen. Koka ihop i en liten kastrull under omrörning. Ta av värmen. Häll den över den fyllda tofun. Strö hackad salladslök över.