Search
Generic filters
Exact matches only

Vildsvinsmackan

0
Delningar
MAT

Vildsvinsmackan

vildsvinsmackan

Nu har det gått så långt så människan skriver sina recepttitlar i bestämd form alltså? Ja ibland måste jag. Ibland linjerar planeter och stjärnor upp sig perfekt och maten blir så där mäktigt god. Igår hände det och ut kom Vildsvinsmackan To Rule Them All.

vildsvinskotlett

Jag använde kotlett från ett vildsvin jag sköt för ett par veckor sedan men det funkar bra med annat kött också. Tamgris, nöt eller annat vilt. Det är liksom hur köttet hanteras som är viktigt och faktiskt att det är en rätt så mör köttbit du använder. Rulle från gammal ko ska du undvika om du lagar det här.

Köttet till vildsvinsmackan tillagar jag först i ugn till lagom rosa och sen skär jag det så tunt det bara går. Jag gör en god buljong som jag lägger det tunnskivade köttet i och sen hålls köttet bara lite varmt i buljongen. Man slafsar sedan upp köttslamsorna direkt på mackan. Tillbehören är enkla men väldigt goda och jag använder vitlökssåsen från rätten Fläskberg samt dillpressgurka.

I receptet skriver jag mortlade fänkålsfrön men det är bara för att inte du ska skrika rakt ut och tycka att jag är ett snobbigt åbäke. Jag använder nämligen fänkålspollen själv. Det smakar inte riktigt lika som fänkålsfrön men så klart snarlikt. Fänkålspollen är dock godare, rakt av. Köp hem en burk och testa du med, jag köpte min här.

Mera mackor på Feeders

Italiensk-amerikansk macka med fläsksida och smakrik olivsallad

Beakött

Grilled Cheese med ädelost, bacon och chips

Cuban Sandwich

Ingredienser

3-4 portioner

500 g hel kotlett från vildsvin (annat mört kött går också bra)
1 tsk mortlade färkålsfrön, eller ännu hellre samma mängd fänkålspollen (se ovan)
salt och svartpeppar
2 msk smör till stekning
3 gula lökar, klyftade
5 dl god buljong (jag använde hemgjord kycklingbuljong, men du kan så klart använda tärningar också)
0,5 dl ljus soja
1 msk sherryvinäger
0,5 tsk mortlade fänkålsfrön, eller fänkålspollen (se ovan)
1 msk superfinhackade hasselnötter
1 baguette
strimlad spetskål
dillpressgurka
vitlökssås

Gör så här

  1. Badda in fänkålen, svartpepparn och saltet runtom på köttbiten. Stek den sedan på hög temperatur runtom.
  2. Lägg köttet på lökklyftorna i en gryta med lock, sätt in en termometer mitt i köttet. In med grytan i ugnen på 90°C och kör tills köttet är upp i 60°C. Det kan ta väldigt olika tid beroende på din ugn så skaffa en termometer om du inte har det.
  3. Ta ut köttet och låt det svalna lite. Skär sedan köttet så tunt du kan med en vass kniv. Försök att hålla det millimetertunt.
  4. Koka upp buljong, soja, sherryvinäger, fänkålsfrön och de hackade hasselnötterna. Smaka av med salt och svartpeppar. Ställ den sedan att sjuda.
  5. Lägg ner köttslamsorna i buljongen tillsammans med löken och eventuell sky från grytan du lagade köttet i.
  6. Nu är det dags att dra ihop mackan. Skär upp baguetten i bitar och öppna den sedan. Lägg ner kål, gurka, massa köttslamsor direkt från buljongen och toppa med vitlökssås. Avnjutes till en god öl.