Search
Generic filters
Exact matches only

Chili con carne

0
Delningar
MAT

Chili con carne

chili con carne

Minns ni hur det var innan vi medelålders medelklassmän började larva oss med ”en riktig chili” och sånt där helvete? När chili con carne var en maträtt som serverades i skolmatsalar och hemma och faktiskt bara var köttfärs, vita bönor i tomatsås och kanske lite Heinz chilisås. Gammal hederlig svensk chili con carne.

Nu ska jag inte romantisera alltför mycket över den, för det var faktiskt inte så förbannat gott. Det blir torftigt med den där sparsmakade kombinationen men det gick så klart att äta. Jag tänkte i alla fall att jag skulle ta mig an svenne-chilin med målet att fixa till en lite godare variant utan att den för den delen är så mycket bökigare att laga.

Jag tycker om det här med att putsa på gamla recept. Försöka optimera tillagning och ingredienser med ett tydligt mål. Ibland är målet att det ska vara så gott det bara går, men ibland kan ju också målet vara att det ska vara gott men ändå hinna lagas en tisdag efter jobbet och inte kosta skjortan.

Ofta handlar det om att kompromissa klokt. Jag kompromissar aldrig med konserverade tomater och numera köper jag alltid San Marzano-tomater på nätet, runt 30 burkar i taget för att få fri frakt. En annan sak jag aldrig kompromissar med är stekning av kött. Även färs måste stekas ordentligt och hett för att vi ska få en fin stekyta. Den bidrar med fyllighet och massor av smaker som du aldrig får om du fjompsteker så att färsen i praktiken kokar i sina egna köttsafter. Nej fläska på med värmen när du steker färs.

Jag använder tacokrydda i grytan och jag vet att ni är många som köper färdig sån. Det får man så klart göra, men jag tycker nästan att den är rent äcklig. Alldeles för söt och sen är väl minst 50% av innehållet majsmjöl. Det är svinenkelt att göra egen tacokrydda så gör det istället. Det finns en massa sätt att göra det på och det här receptet från ICA är väl ett av de enklaste recepten tror jag. Jag gjorde min genom att mortla ihop det här:

 • 1 tsk spiskummin
 • 1 tsk koriander
 • 1 tsk bruna senapsfrön
 • 1 tsk oregano (gärna mexikansk om du har)
 • 1 tsk chilipulver
 • 1 msk paprikapulver
 • 1 tsk salt
 • 1 tsk svartpeppar

Mer chili

Jag har förresten skrivit om chili innan ett antal gånger:

 • Det här är receptet på en annan, lite mer avancerad, chili på malet kött.
 • Här har ni en så kallad ”vit chili” på tupp.
 • Jag var även med och tävlade en gång med en chiligryta som jag kallade för Black Metal Chili, receptet till den hittar du i den här länken.
Ingredienser

8 portioner

500 g färs (jag körde med renfärs men ta vilken färs som helst)
2 msk smör eller ghee
3 gula lökar, fint hackade
4 vitlöksklyftor, fint hackade
2 spetspaprikor, tärnade
1 selleristjälk, tunt skivad
2 msk olivolja
2 msk tomatpuré
1 burk konserverade tomater
2 burkar vita bönor i tomatsås
5 dl vatten
3 msk tacokrydda (se ovan)
2 msk ljus soja
2 köttbuljongtärningar
1-4 msk sriracha (beroende på hur starkt du vill ha det)
salt och svartpeppar

Gör så här

 1. Stek färsen på riktig hög temperatur i smör (eller ännu hellre ghee) i en stekpanna. Ställ sen undan färsen.
 2. Fräs lök och vitlök i olivoljan på medeltemperatur i en gryta. Fräs tills löken är lite brynt i kanterna och tillsätt sedan paprika och selleri. Fräs ytterligare ett par minuter.
 3. Tillsätt tomatpuré och fräs lite ytterligare.
 4. Lasse ner resten av ingredienserna och koka upp. Låt puttra tills paprikan är mjuk och smaksätt sedan med salt och svartpeppar.
 5. Servera med t ex bröd, färsk koriander, picklad jalapeno, gräddfil, salladsost, majsbröd… eller ta bara det du hittar. Kanske glass?