Search
Generic filters
Exact matches only

Cuban Sandwich

1
Delningar
MAT

Cuban Sandwich

cuban sandwich

Julen är slut men inte julmaten. Ett gissel är faktiskt vad det är. Personligen så lessnar jag rätt jävla snabbt på den och resterna blir liggande. När du ätit 12000 julskinksmackor med senap börjar det ju bli lite skittråkigt med såna och då gäller det att vara kreativ. Här får du ett förslag på en väldigt klassisk amerikansk macka – Cuban sandwich. Du kanske tänker att det inte är så mycket att komma med, en ost och skinkmacka som värms upp, men det finns en subtil och perfekt balans i det här käket. Det funkar osedvanligt bra.

Cuban sandwich

Jag tänkte snacka lite om detaljerna i mackan och börjar med att rekommendera det jag tycker är bäst. Sen föreslår jag några kompromisser för varje ingrediens.

Brödet

I USA använder man Cuban bread (kubanskt bröd). Det är nästan som en baguette så jag tycker gott man kan använda det istället. Jag pallade i alla fall inte baka, men vill du baka så har du ett recept här.

Köttet

Det är alltså julskinkan som ska gå åt när du gör mackorna. Jag skrapar/skär bort griljeringen även om den faktiskt passar rent smakmässigt, i synnerhet om du använt min griljering. En annan viktig sak är att skära tunt. Det tycker jag gäller generellt om man gör köttmackor; alltför tjocka skivor blir svåra att bita av och det slutar med att man drar ut hela innehållet med munnen och allt helvete landar i knät. Nej tunna skivor är det som gäller. Däremot kan du lägga på exakt hur många tunna skivor du vill, tänk på det!

Fick du ingen julskinka över? Det är lugnt, du kan så klart ta vilken skinka som helst, du kan använda rökt eller kokt, billig pressad eller vackert flatrökt. Det är upp till dig. Dock blir aldrig en maträtt bättre än sin sämsta ingrediens.

I USA använder man i regel tre sorters kött och det gör mackan rätt så annorlunda mot för min (som ju mest är till för att göra av med julskinkan). Det viktigaste är en typ av kubansk pulled pork (den ska jag nog göra snart och skriva om). Ett recept har du här om du känner dig hågad. Man har dessutom skinka (det har ju vi med på vår macka) och salami. Salami lade jag på min också. Välj någon du tycker om och skiva den enormt tunt.

Picklade grönsaker

Det är också viktigt med goda picklade grönsaker (jag älskar hur flera av er gnisslar tänder när jag skriver picklad istället för inlagd; det är för er skull jag skriver så).

Visst fan funkar det med köpta, du kan använda smörgåsgurka, men jag föredrar att göra det själv. Det är ju så förbaskat enkelt också. Lite mandolinskivad paprika och gurka. På med massa dill och lägg i 1-2-3-lag. Lägger du det i en varm lag så är den ätklar på en timma, eller tiden det tar för det att svalna. Godast blir det om du lägger i kall lag och förvarar i kylen över natten.

Osten

Mackan görs i regel med någon smakrik hårdost av typen emmentaler/gruyere/appenzeller, men vi kan så klart använda julosten också. Själv hade jag emmentaler över från julbordet så det var ju perfekt, men du kan ta vad du vill.

Sallad

Det är himla gott med en sallad till. Jag gjorde en persisk olivsallad (Zeytoon Parvardeh) som jag hittade receptet till på Zeinas blogg. Jag kan annars rekommendera Mias olivsallad (där har du också ett fint recept på en till macka), eller den här fina sydamerikanska salladen.

Fler mackor på Feeders

Ingredienser

2 rejäla mackor

1 baguette
2 msk amerikansk gul senap (typ French’s)
12-16 skivor ost (gärna emmentaler, gruyere eller appenzeller)
picklade grönsaker (jag dillpicklade paprika och gurka i 1-2-3-lag)
massor av tunna skivor julskinka
eventuellt några tunna skivor god salami
lite majonnäs

Gör så här

  1. Dela baguetten i två delar och klyv sedan varje bit.
  2. Bred senap på både locket och botten och lägg på ostskivor på båda sidorna.
  3. Sen fortsätter vi med bottenbiten. Lägg på picklade grönsaker som du låtet rinna av ordentligt.
  4. Ös på med massor av skinka och toppa med några tunna skivor salami.
  5. Tryck ihop macka ordentligt och bred lite majonnäs på varje utsida.
  6. Grilla i mackgrill, paninigrill eller liknande. Har du ingen så så funkar det fint i stekpanna eller grillpanna en sida i taget, men trycka lite på mackan så du får ihop den ordentligt.
  7. Skär upp mackorna diagonalt och servera med en god sallad.