Search
Generic filters
Exact matches only

Kinesiskt sidfläsk i sallad (veg alt i texten)

0
Delningar
MAT

Kinesiskt sidfläsk i sallad (veg alt i texten)

Ibland vill man bara äta det godaste som finns utan för mycket krångel. Efter en eländig sjukperiod över julen är det lättäten mat som gäller, för vi ids liksom inte precisionsfixa och snyggduka och ha oss. Nu är inte tillfället att framhärda att de ska peta i sig av något halvt misslyckat experiment. Jag kör på säkra kort, kinesiskt sidfläsk och råa grönsaker med asiatisk smak. Sjuåringen som är sjuk äter dessutom sitt i soffan.

Den här rätten är perfekt att förbereda för att snabbt kunna sno ihop som lunch, till del av en asiatisk middag eller som kvällssnacks när ett snabbt sug sätter in. Om det ugnsbakade köttet och salladen väntar i kylskåpet går det på ingen tid alls att bara snabbt steka fläsket och montera ihop salladsskålarna. Kryddningen är enkel och kan lätt ändras efter smak.

En snabbvariant på detta recept är om du redan har kalla rester av en fläsksida tillagad på annat vis. Tärna och komplettera i så fall bara kryddningen genom att koka ihop en sås av ingredienserna nedan eller krydda på annat vis du föredrar.

Vegetarisk fläskrätt?

Den här salladen blir förvånande lyckad med friterad tofu, gärna såna där färdigfriterade trianglar från asiatisk butik. Jag är ingen tofufantast men de där trianglarna är riktigt bra i konsistensen och tar lätt åt sig av smaksättning. Stek tofun och vänd den i en reducerad sås av ingredienserna till fläsket, stek sen ihop lite ytterligare. I så fall vill i alla fall jag tillsätta lite extra matolja vid stekningen och sen lägga till rostade jordnötter och eventuellt rostad lök till salladsskålarna.

Receptet är inspirerad av detta: Pork belly lettuce cups

Fler goda kinesiska köttsallader

Ingredienser

Bräserat sidfläsk

500 g färsk fläsksida
1 dl kinesisk mörk soja av bra kvalitet (inte mushroom soy) eller japansk tamari
3 msk kinesiskt risvin, se anmärkning nedan
1/2 tsk chili bean paste, se anmärkning nedan
1 dl vatten
2 cm färsk ingefära i skivor
4 stjärnanis
2 msk sirap
1 msk neutral matolja

Alternativt kan du använda en redan tillagad kall fläsksida och komplettera med en sås hopkokt av ingredienserna ovan. Eller komplettera kryddningen på valfritt vis.

Läs mer om kinesiskt risvin och chili bean paste i detta inlägg.

Sallad

1 morot
1 gurka
1 spetspaprika alternativt en näve ärtskidor
2 msk risvinäger
1/2 msk socker
1 stor nypa salt
2 tsk sesamfrön, valfritt

3 salladslökar, tunnstrimlad i bitar om ca tre cm
Isbergssallad, romansallad eller annan sallad vars blad går att använda som skålar att fylla
Färsk koriander

Gör så här

Ugnsbakad fläsksida

 1. Välj en gryta eller form så nära i storlek till köttbiten som möjligt. Helst ska köttet gå kant i kant med ugnsformen, och om det dessutom finns ett lock är det ännu bättre. Behövs det så kan du dela köttet så att det passar bra, för det ska ändå tärnas vid stekningen sen. Om formen är för stor kan lite extra vatten behövas för att det ska stå över köttet. Ifall du använder en gryta med lock, använd det. Ifall du istället anväder en ugnsform, täck den ordentligt med aluminiumfolie.
 2. Lägg köttet i ugnsformen eller grytan med svålen nedåt. Häll på övriga ingredienser, mörk soja, risvin, chili bean paste, vatten, stjärnanis, ingefära och sirap. Vätskan ska stå hjälpligt över köttet, tillsätt annars lite mer vatten.
 3. Ugnsbaka i 125 grader i runt fyra timmar. Titta efter under ugnsbakningen så att inte vätskan kokat bort. Fyll i så fall på med mer vatten så det står upp över köttsidorna igen.
 4. Sila av såsen och spara den till senare.
 5. Låt köttet kallna och ställ det sen i kylskåp för att bli helt kallt. När köttet är helt kallt, tärna det i kuber med ungefär ett par centimeters sida.

Stekt tärnat fläsk

 1. Reducera såsen från fläsket i en liten tjockbottnad panna tills den tjocknar lite
 2. Hetta upp lite av det avrunna fettet från fläsket, alternativt matolja, i en tjockbottnad panna. Tillsätt det tärnade fläsket när pannan är ordentligt het. Låt bitarna vara någon minut i den heta pannan, vänd dem sen genom att skaka pannan eller använda en stekspade. Låt steka på samma vis någon minut och vänd sen igen på samma vis med fortsatt het panna. Upprepa tills bitarna är brynta och lätt frasiga runt om, men stek inte så länge att de börjar torka till för mycket. De ska mest få fin yta och bli varma rakt igenom, de är ju redan tillagade i ugnen. Häll sen över den reducerade såsen och vänd runt bitarna i den och låt steka ihop någon minut till på högsta värme.

Fläsksallad i blad

 1. Strimla grönsakerna. Grönsakerna går att byta ut mot annat du föredrar. Jag tycker av något skäl inte röd paprika och ärtskida passar så bra ihop i smaken, så jag väljer ena eller andra. Men gör du enligt dina preferenser.
 2. Vänd grönsakerna utom salladslöken i risvinäger, socker och en nypa salt. Smaka av om du vill ha mer socker, det finns olika typer av risvinäger! Låt stå minst en halvtimme.
 3. Innan servering, rosta sesamfröna lätt i en torr panna och häll dem sen över salladen. Var noga att de inte bränns. Ifall fröna är oskalade är de klara när de börjar sprätta. Ifall fröna är skalade är de klara när de precis börjar få lite lätt färg.
 4. Lägg upp lite av grönsakerna i blad och strö på fläsktärningar. Strö på lite hackad koriander och fina strimlor av salladslök. Servera direkt innan fläsket hinner kallna.

Fler recept

Feeders kinesiska rätter finns på denna sida.

Feeders fläskrätter finns på denna sida.