Search
Generic filters
Exact matches only

Kinesisk fläsksallad

0
Delningar
MAT

Kinesisk fläsksallad

Sidfläsk, mon amour! Ännu en rätt av denna underbara mångsidiga bit kött.

Det här är en variant av en kinesisk köttsallad. Eller egentligen är det två olika rätter jag slagit ihop, där grönskan och jordnötterna kommer från en sallad av grismage. Fast det kanske inte är så noga? Gott är det hur som helst. Bilden är förresten lite missvisande. Jag hade för lite chiliolja hemma, så där som det kan vara ibland.

Vill man förbereda rätten så går det utmärkt att koka köttet en dag eller två innan. När jag gör så brukar jag lägga köttet under lätt press för att få till ännu lite finare skivor sen. Önskar att jag kunde hävda nån spännande kreativ lösning här, ett gammalt fossil eller en stor jadekatt. Men nej, en lite avlång glasform bara, hyfsat tung för sin storlek.

Receptet är baserat på lika delar minnen av en kokbok jag lärt mig laga mycket kinesiskt ur, och smakminnen från kinesiska restaurangers kinesiska menyer. Ni vet väl att det är den lilla papperslappen med mestadels kinesiska tecken ni ska beställa ifrån när ni är på kinarestaurang va? Begriper ni inget av den, fråga. Förstår ni inget ändå, peka och chansa. Lev lite! Det blir nästan garanterat en både godare och roligare middag än om ni väljer från den glossiga svennemenyn.

Mer kinesiskt på Feeders:

Ingredienser

500 g färsk fläsksida
1 dl kinesiskt risvin, finns på Systembolaget
5 skivor ingefära
1 salladslök
2 krm sichuanpeppar eller timutpeppar

1 dm gurka skuren i strimlor
2-3 msk jordnötter, valfritt
1 liten bunt korianderstjälkar
2 salladslökar, det gröna

Vitlökssås

5 vitlöksklyftor, finhackade
1 tsk färsk ingefära, finhackad
1 salladslök, det vita finstrimlat
1 nypa salt
3 msk varmt vatten

Chilioljedressing

3 msk kinesisk chiliolja
1 krm sichuanpeppar
1 tsk sesamolja
1 msk ljus soja
1 tsk chinkiangvinäger, finns i asiatisk butik
1 krm socker

Gör så här

  1. Koka upp fläsksidan i rikligt med vatten. Låt koka fem minuter på medeltemperatur och häll sen av vattnet. Skölj av köttet och fyll på nytt vatten i kastrullen, så det precis täcker köttet. Låt koka upp igen.
  2. Tillsätt risvin, ingefära, salladslök, sichuanpeppar och salt. Koka upp och sänk sedan till att det småsjuder under lock under tre kvart.
  3. Under liten, rosta sichuanpepparen i en torr stekpanna och mortla den. Blanda den med de övriga ingredienserna till chilioljedressingen i en skål.
  4. Blanda ingredienserna till vitlökssåsen i en annan skål och tillsätt det varma vattnet. Låt stå fem minuter.
  5. Ta upp köttet och låt det svalna tills det inte längre är hett. Skär i tunna skivor.
  6. Lägg gurkstrimlor på ett fat och lägg köttskivorna på. Häll vitlökssåsen jämnt över köttet. Låt det sugas in någon minut. Häll därefter över chilioljedressingen.
  7. Rosta jordnötterna i en torr panna och strö dem över rätten. Skär korianderstjälkar och salladslök i ca tre cm långa bitar, salladslöken skärs även i tunnare strimlor. Arrangera koriander och salladslök dekorativt ovanpå det hela. Ibland när jag är riktigt chilisugen har jag även på lite finstrimlad färsk röd chili.
  8. Servera till öl eller som en del av en kinesisk middag. När man äter försöker man få med lite gurka till varje köttugga. Eller man och man, jag försöker.

En annan kinesisk favorit är denna bräserade fläsksida.