Search
Generic filters
Exact matches only

Thaibollar

5
Delningar
MAT

Thaibollar

thaibollar

Det här receptet på thaibollar är ett gammal recept som jag fixade för längesedan (2013) och det har legat på Bara Riktig Mat, min första blogg. Då det är ett av de bästa recepten jag någonsin lagt upp så därför väljer jag att dubbelpublicera och lägga det här också. Ursprungsreceptet ligger här men det är ingen som helst skillnad förutom att jag bytt namn på det. Här kommer inlägget:

Thaibollar

Det här mina vänner kan mycket väl ligga på topp-5-listan över saker jag lagat. Så otroligt god mat helt enkelt.

Tyvärr kan jag inte ta åt mig mycket ära då rätten är en rätt vanlig thailändsk rätt. Det går som jag förstår under namnet Luk Chin Tord eller Luk Chin Ping lite beroende på var man läser.

Det är inte heller någon väldigt jobbig rätt att laga och i och med det rika innehållet av risnudlar nerblandat i färsen så räcker det att servera köttbullarna med en god sås att doppa i. Sen har vi ju också såsen som jag skulle kunna skriva hur mycket som helst om. Jag har tagit receptet från Taffel och Lisa Förare Winbladh som skrivit ner det på Taffel har i sin tur tagit det från Peter Gordon. Receptet på sweet chili-såsen hittar ni här. Gör såsen precis som receptet anger. Ta den större mängden chili och se till att passera såsen när den är färdig. Jag tycker den blir skräpig annars. Den är HELT fantastiskt. Det roliga är att den är smaksatt på bra precis samma sätt som mina thaibollar så för det första så lirar smakerna bra ihop och för det andra så blir det inte lika dyrt att laga maten då du redan har nästan alla ingredienser.

Om jag hade haft en food truck så skulle jag servera exakt den här maten. Fyra bollar räcker till en lunch och det överträffar det mesta. Asiatisk street food när den är som absolut bäst.

Fritös

Det här är förresten en sån där typisk rätt som vinner på att friteras i fritös. Den största fördelen med fritös jämfört med att fritera i gryta är att fritösen snabbare går upp i temperatur. När du öser ner mat i oljan så sjunker snabbt temperaturen. I en gryta så tar det väldigt lång tid innan tempen är uppe igen, vilket betyder att du under lång tid friterar på fel temperatur. I det här fallet leder det till att bullarna faller sönder. Så fritös är att föredra även om det så klart går att fritera i wok eller gryta. Se bara till att ha hög effekt på när du stoppar ner bullarna i oljan.

Här skrev jag ner några fler argument till att köpa en fritös.

Så här kommer då receptet på en helt fantastisk rätt.

Ingredienser

4-6 portioner

Thaibollar

800 g fläskfärs (helst egenmald från karré)
75 g torkade risnudlar
2 citrongrässtjälkar, skalade (yttersta lagret bort) och finhackade
1 röd chili av något slag, hackad
1 grön chili av något slag, hackad
3 msk finhackad färsk ingefära
2 msk fisksås
2 msk ljus soja (gärna thaisoja)
3 salladslökar, fint skurna
0,5 kruka färsk koriander, hackad (ta med stjälkarna också)
4 limeblad, hackade (jag använder torkade som jag mortlar sönder och hackar så gott det går. Tar också bort bladnerven i mitten. Skippa INTE limeblad)
1 tsk sesamolja
olja till fritering
1 tsk salt

Övrigt

Slät sweet chili-sås (gör egen för sjutton!)
pak choi, lätt ångkokt
brytbönor, lätt ångkokta
lite rostade sesamfrön

Gör så här

  1. Börja med att koka risnudlarna enligt instruktionerna på förpackningen (ofta 6 minuters koktid). Låt svalna lite. Skär sedan risnudlarna i ungefär 5 cm långa bitar. Du ska alltså inte stå och mäta enskilda nudlar utan hacka hela högen så det blir ungefär 5 cm långa bitar.
  2. Blanda fläskfärs, nudlar, citrongräs, chili, ingefära, fisksås, soja, salladslök, limeblad, koriander, salt och sesamolja ordentligt. Det känns omöjligt att få ihop det till en början och du kommer tro att du har för mycket nudlar, men det går verkligen jättebra till slut
  3. Gör stora köttbullar av smeten. Jag siktade på en diameter runt 4 cm. Gör man för små så kommer de tappa sin saftighet i mitten.
  4. Hetta upp olja i en fritös till 180°C. Fritera fyra-fem bullar i taget tills ytan ser gyllenbrun och oemotståndlig ut. Lägg de friterade bullarna i en ugnsfast form och ställ in i ugnen på 150 °C i ungefär 20 minuter. Detta för att de ska bli helt klara invändigt också.
  5. Man skulle kunna ha ris till det här men jag tycker det är lite onödigt. Vi har rätt mycket risnudlar inne i bullarna så måltiden är liksom klar. Servera med grönsaker och såsen.