Search
Generic filters
Exact matches only

Tortellini fylld med bondbönor och mynta

0
Delningar
MAT

Tortellini fylld med bondbönor och mynta

Det här receptet på tortellini med bondbönor och mynta, eller snarare idén för jag minns inte själva receptet, fick jag för en väldig massa år sedan från nåt tv-program med Jamie Oliver. Det är ju egentligen en ganska självklar kombination, bondbönor passar jättefint med mynta. Men väldigt gott är det lika fullt och jag har gjort detta då och då genom åren. Ibland använder jag dill istället, det blir också väldigt fin smak. Och bondbönorna, dem kan man ersätta med gröna ärtor.

Det var ett tag sen jag gjorde detta sist faktiskt. Det ska erkännas att det tog några försök innan tortellinivikningen riktigt ville sig igen, jag kladdade och dummade till det. Mest pga hybris, jag kan ju detta, och brist på tålamod… Men sen när jag väl lugnat mig och städat upp degbiten jag kastat i golvet så gick det faktiskt lysande.

Det här är bra mat att förbereda för att sen kunna koka och lägga upp på bara nån minut. Och det blir verkligen så himla gott!

Och degen förresten, den kan du faktiskt fuska med. Det finns fryst wonton-deg i färdiga plattor i rätt storlek som fungerar alldeles utmärkt till tortellini. Om du vill fuska alltså, att göra egen är inte så himla blodigt det heller. Men det är inte alltid man har tid eller ork. Jag ska skriva lite om hur man gör egen deg sen, men just nu ids jag inte.

Ingredienser

5 dl färska eller frysta skalade bondbönor (Jag använde frysta från Picard) eller gröna ärtor
2 dl ricotta
3 msk finriven parmesan
2 msk finhackad mynta
2 tsk pressad citron
Salt efter smak

Köpt wontondeg (Ja, man kan fuska!) eller hemgjord pastadeg (Jag beskriver inte degen här utan gör det i en separat post inom kort.)
1 ägg till pensling

Till servering

Smält smör (ett par msk per portion)
Några hela myntablad
Några droppar pressad citron
Gärna extra bondbönor
Riven parmesan efter smak

Gör så här

  1. Koka bondbönorna mjuka i lättsaltat vatten. Det tar kanske fem minuter. Låt rinna av ordentligt i ett durkslag och svalna.
  2. Häll bondbönorna och ricottan i en bunke tillsammans med smaksättningen. Mosa med en gaffel. Massan ska inte bli alltför slät utan fortfarande ha kvar struktur från bondbönorna. (Min fyllning syns på bilderna i länk nedan). Fast det är klart, det går ju bra att göra smeten slät också om man föredrar det. I så fall kan du mixa smeten med mixerstav, men blanda då i myntan efter mixningen. Salta efter smak. När jag använt gröna ärtor har jag valt att mixa dem, efter som de har små skal som han bli lite trista ifall de bara mosas.
  3. Fyll och vik dina tortellini enligt instruktioner i detta inlägg.
  4. Koka dina tortellini i rejält med ordentligt kokande saltat vatten. De stiger till ytan efter nån minut bara och är då färdiga.
  5. Smält smör och häll över den nykokta pastan. Droppa gärna över en aning citron. Dekorera med några myntablad och gärna några hela bondbönor, och strö sen över riven parmesan efter smak.