Search
Generic filters
Exact matches only

Att göra tortellini, fylld pasta

0
Delningar
KÖK

Att göra tortellini, fylld pasta

Jag kommer göra fylld pasta i form av tortellini lite då och då, så jag lägger instruktionen här separat istället för att beskriva igen och igen i varje recept. Redan nu finns detta recept på tortellini med bondbönor och mynta på bloggen. Jag är ingen expert på detta utan beskriver bara vad som funkar bra för mig. Det är lite pill innan man lurar ut hur man ska forma pastan, men sen blir det lätt.

Först och främst, antingen gör du egen pastadeg till detta vilket jag tänker skriva ett inlägg om sen, eller så använder du wonton-deg. Japp, så kan man fuska för att det ska gå snabbt att göra egen fylld pasta även till vardags! Wonton-deg finns att köpa fryst och färdigskuren och behöver tinas i några timmar innan den ska användas. Förslagsvis tar du fram på morgonen och låter degen tina i kylen över dagen.

Skär upp degen i valfri storlek, kanske 8 cm för tortellini (små) och 12 cm för tortelloni. Ok, detta är inget vedertaget! Det är bara hur jag lärt mig storlekarna och deras benämningar. Men tortellini är små och tortelloni större än vad du klämmer in i munnen i en tugga, förutsatt att du inte äter som ett djur.

Lägg upp 6-10 degrutor åt gången. Täck den övriga degen med en lätt fuktig handduk så att degen inte torkar till.

Klicka ut kanske ett par teskedar fyllning mitt på degen. Mängden är avhängig av storleken på degplattorna, men proportionerna syns på bilderna. Det viktiga är att det går att vika degen över fyllningen och försluta tortellinin utan att smet pyser ut. Och åt andra hållet, det ska inte vara så lite fyllning att det blir mest bara deg.

Vispa upp ett ägg lätt. Pensla degplattorna runt fyllningen lätt med ägget. Detta är väl inte helt renlärigt men det förenklar saken så det är mitt sätt. Låt bli om du vill, men till priset att större risk att dina tortellini går sönder eller läcker om du inte är nån sorts pastamästare. Jag är ingen pastamästare.

Vik sen degen dubbel rakt över fyllningen enligt bilden. Kläm försiktigt ut luften åt sidorna, så att så lite luft som möjligt innesluts. Under kokningen expanderar innanmätet inkl den inneslutna luften, så att tortellinin puffar upp lite. Med för mycket luft i tortellinin riskerar den att gå sönder eller lägga sig som en bubbla ovanpå kokvattnet innan den är färdigkokt.

Böj tortellinin helt lätt åt den fyllda delen så att degen vid förslutningen sträcks ut en aning.

Låt sen den yttersta kanten på den förslutna sidan vikas uppåt medan du böjer degen ytterligare så att de två hörnen på förslutningssidan möts bakom fyllningssidan.

Med en fingertopp mellan degen med fyllningen och de två bakåtböjda hörnen trycker du fast hörnen i varandra. Kladda på lite extra ägg där de fäster mot varandra ifall de inte vill fästa så lätt.

Gör på samma vis tills du använt upp fyllningen eller degen tar slut. Lägg dem på en bricka. När alla är klara täcker du över med platsfolie och låter dem stå i kylskåpet tills det är dags att koka. Eller så fryser du in dem okokta för att sen kunna ta fram dem frysta och slänga direkt i kokande vatten. Perfekt snabbmat! I så fall fryser du dem på brickan och lägger sen över dem i en burk med lock.

Koka dina tortellini, nygjorda eller frysta, i rejält med ordentligt kokande saltat vatten tills de stiger till ytan. Det tar inte mycket mer än nån minut ifall de är ofrysta, frysta tar några minuter till. Sen häller du av i ett durklag som vanligt vid pastakok, men låt en aning av kokvattnet vara kvar.

Smält smör eller annan sås på, servera bums. Parmesan till ifall de inte råkar vara fiskfyllda.

Tortellinirecept på Feeders