Search
Generic filters
Exact matches only

Kinesisk bräserad fläsksida

2
Delningar
MAT

Kinesisk bräserad fläsksida

Kinesisk bräserad fläsksida

I kinesisk bräserad fläsksida är det verkligen det goda köttet som ska framhävas. Det är visserligen tydligt kryddat men köttsmaken är ändå i förgrunden, och därför vill jag ha ett så bra fläsk som möjligt till rätten. Även om fettet smakar ljuvligt ska sidan inte vara alltför fett för då blir konsistensen fel. Mager ska den inte heller vara, men det är ju för det mesta inte fläsksida. Det blir som bäst när bitarna är både saftigt mjuka och feta och samtidigt har en massa gott mörkokt kött. Välkokt kött alltså, men inte så pass att fettet smälter ur.

Solovitlök förresten, de där runda små vitlökarna utan klyftor. Varför valde jag nu sån? Jo, för många år sedan såg jag ett otroligt bra tv-program om Kina där de berättade att de använde solovitlöken just till fläsk. (Det kan ha varit Fredrik Önnevalls utmärkta serie.) Och de lagade något snarlikt den här rätten i programmet, fast med en massa torkad chili också vill jag minnas, och det är ju utomordentligt gott det med. Men därav solovitlöken, även om jag ärligt talat inte själv känner någon enorm skillnad precis.

Smältande silkeslent

Rätten är hur som helst fantastisk, men det som kan vara lite ovant för en del svenska gommar är om svålen får förbli mjuk. Jag tycker det är fantastiskt gott så, den smälter verkligen på tungan. Men för den som inte riktigt kan förlika sig med konsistensen, eller bara vill variera rätten, kan en snabb ugnsgrillning för att göra svålen knaperfrasig lösa läget. I så fall låter man fläsket kallna oövertäckt först. Oavsett så är rätten svingod!

Fläsket serveras med strimlor av rå salladslök och förslagsvis ris och kanske kinesisk potatis med svenska smaker som en del av en kinesisk middag, eller på svenskt vis med potatispuré med tryffel. Eller bara som det är till några öl.

Ingredienser

4 portioner

700 g färsk fläsksida med svål
2 msk socker
1 msk neutral matolja
2-3 dl vatten
2 msk mörk soja, men var vaksam på sältan
1 msk risvin (Finns på Systembolaget på länken, köp!)
2 stjärnanis
2 solovitlökar i grova skivor eller 6 vanliga längshalverade vitlöksklyftor
4 skivor ingefära
2 tsk socker
Salt efter smak

Till servering

Finstrimlad salladslök
Ris eller potatispuré med tryffel

Gör så här

  1. Koka fläsket i fem minuter. Häll av vattnet och låt köttet svalna.
  2. Skär köttet med svålsidan uppåt i bitar, eller kanske snarare stavar, med ca 3 cm sida svål.
  3. Häll oljan i en tjockbottnad gryta på medelvärme, och tillsätt sockret. Låt värmas tills sockret smält och blivit gyllene på väg mot mörkt men se till att det inte bränns.
  4. Tillsätt köttet och fortsätt stek tills det fått lite färg, knappa tio minuter medan du bänder bitarna då och då.
  5. Tillsätt vin, soja och vatten och låt koka upp. Tillsätt sen kryddorna. Låt sjuda på låg värme i en dryg timme. Koktiden kan variera, dels beroende på kött och värme, men låt även dina preferenser vara med och avgöra när det är tillräckligt kokt.
  6. När köttet känns ganska färdigkokt, ta av locket och tillsätt det kvarvarande sockret. Höj värmen låt såsen reducera under kanske tio minuter. Rätten är färdig, ljuvligt smältande god!
  7. Fläsket serveras med strimlor av rå salladslök och förslagsvis ris och kanske kinesisk potatis med svenska smaker som en del av en kinesisk middag, eller på svenskt vis med potatispuré med tryffel. Eller bara som det är till några öl.