Search
Generic filters
Exact matches only

Kinesisk ekorrfisk – Song Shu Yu

0
Delningar
MAT

Kinesisk ekorrfisk – Song Shu Yu

ekorrfisk

Ekorrfisk? Nu jävlar har han tappat det helt den där token i Uppsala, eller också har han hängt för mycket med Mia Peterson.

Oroas icke. Jag är inte främmande för att smälla i mig en ekorre, inte heller främmande för att på något jäkla vis försöka få en ekorre och en fisk att bilda familj. Just det sista tror jag är lite lurigt men någon måste ju vara först med att testa.

Nej kineserna är bra på det där med poetisk mat. Namnet ekorrfisk kommer från att de tycker att maten liknar en yvig ekorrsvans. Fan vet om jag lyckades med det, men jag gillar poesin i tanken. Rätten kallas för ’Squirrel fish’ på engelska (vilket kanske inte är så förbannat oväntat) och är väldigt populär bland turister. Man slipper nämligen de där eländiga benen som all förbannad hel karpfisk, som är så vanlig i kinesisk mat, innehåller. Jag har använt regnbåge för den håller ihop så fint och smakar dessutom bra. Testa gärna med en braxjävel om du vill men dra ner förväntningar. Andra laxfiskar går så klart också bra. Eller vilken fisk som helst egentligen. Ta en fisk du tycker om.

Ekorrfisk är en väldigt gammal maträtt i Kina, spårad ända tillbaks till 1700-talet och det är en typisk Huaiyang-maträtt; åts bland adeln enligt gamla skrifter och avbilder. Vi är så klart grevar och baroner allihop så det är klart vi käkar det också. Man ska alltid försöka vara lite greve om man har chansen.

I receptet på ekorrfisk kommer vi stöta på ett par problem, i synnerhet om man heter Uffe och bor i Edsbyn. Jävligt svårt att komma över kinesisk röd risvinäger om man bor i den jävla hålan (alla hatar Edsbyn). Men det är lugnt, även inavels-Uffe kan få ett alternativ. Ersätt det kinesiska risvinet med japanskt risvin som finns i alla butiker på asiatiska hyllan, tillsätt en nypa farinsocker så blir det lite närmare originalsmaken (men det är en bra bit ifrån ändå). Uffe skulle också kunna skaffa sig internet på telefonen och köpa saker där men det är dock få internetshoppar som tar emot Järvenpengar (den där meningen är sjukt bandyintern, försök inte ens förstå).

Nu kanske jag kan prata om maten istället för att sabla ner på en håla i Hälsingland. Ekorrfisk är vansinnigt god. Ni vet när det krullar sig lite i ryggraden och man börjar fundera på vem man ska imponera på. Kanske en snygg kille? Åtta pigga sjömän? En svärmor? En arg chef? Alla älskar det här och det är absolut ingen svår mat smakmässigt.

Vill du ha ett par fler kinesiska recept så har vi några stycken på Feeders. Klicka här.

PS. Jag vet ingen Uffe i Edsbyn så jag är inte elak mot någon specifik, men edsbybor i allmänhet får gärna ta åt sig. DS.

PS2. Inspirationen kommer till stor del från Fuchsia Dunlops fantastiska bok ’Land of Fish and Rice’ och från den här bloggposten.

Ingredienser

2 portioner (för medelålders töntar)

Fisken

2 portionsstora regnbågar, eller annan fisk
några skivor ingefära
2 salladslökar
2 msk kinesiskt risvin (finns bl a här men går att ersätta med sherry eller madeira eller också skiter du bara i det)
1 dl potatismjöl
5 dl olja för fritering

Såsen

2 msk neutral olja
2 msk tomatpuré
1 msk kinesisk röd risvinäger (eller vilken risvinäger som helst, i nödfall äppelcidervinäger)
1 tsk ljus soja
1 msk strösocker
1/3 kycklingbuljongtärning
1 dl vatten

Övrigt

1 tomat, urkärnad och fint tärnad
0,5 dl rostade pinjenötter
lite uppfräst pak choi till serveringen (tillsätt lite soja eller kinesiska fermenterade grönsaker)

Gör så här

  1. Börja med att filéa fisken och behåll skinnet. Skär nu fisken i små kuber, egentligen ska man hålla kniven lite snett när man skär de korta snitten, men se upp så du inte skär sönder skinnet. Vi vill liksom bygga upp yta på firren. Lägg sen fisken med skinnsidan nedåt på ett fat. Banka lite på ingefäraskivorna och salladslöken med bredsidan av en kniv och lägg dem ovanpå. Häll på kinesiskt risvin eller sherry. Ställ in i kylen att marinera i minst 30 minuter. Se bilder nedan.
  2. Nu är det vettigt att göra såsen. Hetta upp oljan till medeltemperatur och klicka ner tomatpurén. Använd en visp att röra om med och låt fräsa försiktigt tills det doftar underbart av tomat. Tillsätt övriga ingredienser och låt koka ihop på låg temperatur tills det tjocknat rätt ordentligt (bra instruktion va?)
  3. Ta upp fisken ut marinaden och torka den torr med hushållspapper. Badda sedan in ordentligt med potatismjöl i den.
  4. Hetta upp 5 dl olja i en stekpanna eller wok till typ 180°C. Lägg ner fisken med skinnsidan upp och fritera tills sidan som ligger nedåt ser gyllenbrun och fin ut. Lite bökigt att hålla på och kolla den, men det fixart du. Det blir fint krispigt på ytan.
  5. Servera genom att lägga ut din frästa pak choi på ett fat. Lägg på fisken med skinnsidan nedåt, strö över tomattärningarna och häll sedan över såsen. Avsluta med att strö över pinjenötterna. Det är supergott att dricka kinesiskt risvin till maten.

fisk