Search
Generic filters
Exact matches only

Rabarber på thai

0
Delningar
MAT

Rabarber på thai

I thaibutiken där jag ofta handlar jobbar en fantastiskt kunnig och hjälpsam kvinna. Jag frågar ju om saker, undrar hur ingredienser och kryddor används, ber henne se om det går att beställa sånt jag fått för mig att jag behöver. Ofta låter hon mig smaka saker, ibland får jag med en förpackning av nåt hon tycker att jag ska prova. Om jag kommer in i butiken och hon lyckats få tag på något jag frågat efter så studsar hon fram med ett stort leende och verkar nästan lika nöjd som jag. Och alltid verkar hon tycka att mina frågor bara är roliga, inte alls så krångliga som de kanske också är.

Men nu var poängen inte att love bomba på en butiksinnehavare. Poängen var det senaste hon lät mig smaka, en fasligt sur frukt hon kallade santol. Hon skar små skärvor av frukten och hade en liten skål med hemgjord chilidip som vi doppade bitarna i. Surt! Och chilihett och umami och mmm!

De flesta av oss har inte santol hemma till vardags. Men väldigt många har jättemkt mer rabarber än vad vi vet hur vi ska göra av med. Det finns liksom en gräns för hur mycket marmelad… Men rabarber kan också vara en underbar grönsak, och santol och rabarber ger väldigt mycket samma känsla tillsammans med chilisås. Så varför inte använda överskottet i en thaiinspirerad sallad?

Chilisåsen är gjord efter bästa förmåga utifrån hur jag fick receptet förklarat och hur det smakade. Den är väldigt enkel att sno ihop och kan användas till mycket annat också.

Jordnötterna är mitt tillägg till konceptet, av inget annat skäl än att jag vill att det ska hända lite mer om det ska räcka till en hel sallad. Plus att jordnötter är gott och jag fick tag på en påse jättefina härom dagen. Faktum är att jag nog ska ha jordnötter i allt framöver. All annan mat är blott tillbehör till jordnötterna.

Ingredienser

4 portioner

4-8 späda stjälkar rabarber, gärna vackert rosa och så fina att de inte behöver skalas

2 msk thailändska eller koreanska chiliflakes. De senare är mildare. Andra
går också bra. Obs att du får använda eget omdöme här när det kommer till chilihettan. Välj flingor efter dina preferenser.
3 msk fisksås
1 msk socker, gärna palmsocker
1 msk neutral matolja

3 msk jordnötter, råa eller rostade
Några kvistar koriander eller mynta, bladen

Annat som kan vara gott i, tillsammans med eller istället för nåt av ovanstående

Stora rostade kokosflagor (som på bilden nedan)
Färsk ingefära i tunna strimlor
Friterad ingefära i tunna strimlor
Salladslök eller liknande
Färsk chili

Gör så här

1. Blanda först chilisåsen. Rör ihop ordentligt så den verkligen blandar sig.

2. Låt chilisåsen stå och smaka ihop sig medan du strimlar rabarbern till tändstickor. Ok, lite grövre kan de få vara. Du kan till och med skära av i diagonala skivor om du vill. Men de får inte vara så stora att de blir bökiga att äta, och så ska de helst vara ungefär lika stora och se fina ut.

3. Rosta jordnötterna om du använder råa. Hacka jordnötterna grovt. Hela nötter är snygga men jag tycker de är bökigare att äta, därför föredrar jag hackade när ingen sås hjälper till att hålla styr på dem.

4. Lägg rabarbern snyggt på ett serveringsfat eller i individuella skålar eller assietter. Rör ordentligt i chilisåsen innan du ringlar den över strimlorna. Alla ska inte bli täckta, den vackra rabarbern måste synas! Strö över jordnötterna. Koriander eller mynta strös också över lite dekorativt. Servera genast. Kanske tillsammans med thaimusslor?

Gå gärna in och gilla Feeders Facebooksida. Där kommer vi länka till alla blogginlägg, diskutera, tipsa och babbla i största allmänhet.