Search
Generic filters
Exact matches only

Som tam, thailändsk sallad på kålrot

0
Delningar
MAT

Som tam, thailändsk sallad på kålrot

Vi ska på vintersemester i Thailand! Minstingen har varit sjuk i tio dagar nu, från illa till värre med långvarig feber över 40 grader. Och äntligen har det vänt! Så nu vill vi unna oss lite semester. Fast vi gör ju sånt mest hemma i köket, kulinarisk semester.

Något jag skrivit om förut i ett annat recept på kålrot, indiska kålrötter, är att äta i säsong. Det är något jag växt upp med men inte reflekterat över så mycket förrän jag pluggade i Japan. Jag är väldigt förtjust i att äta i säsong bäst det går, kanske främst eftersom råvarorna är så mycket godare då och att jag tycker om variation och längtan.

Den här salladen görs egentligen av omogen papaya. Gott som tusan, främst för den fasta konsistensen, men just nu är det helt enkelt inte säsong för det i Sverige. Så jag väljer hellre en grönsak som är som finast just nu, kålrot. Men inte en torr gammal fotboll till hyllvärmare utan en saftig med sött nästan laxfärgat kött.

Utöver ingredienserna behövs en stor mortel. En sån där pyttemortel i ljusgrå marmor som är vanlig i svenska kök är helt meningslös till detta. I så fall är det bättre att bara använda en inte alltför ömtålig bunke och en tvättad vanlig sten i knytnävsstorlek. Men en bra mortel är en god investering. Fast inte ska du satsa på ett apdyrt designmärke om du inte gillar just känslan av att köpa onödigt dyra saker utan extra bra funktion. Jag köpte en utmärkt mortel på City Gross för ungefär 150 kronor.

Kålroten ska finstrimlas och det görs lätt med en sån där asiatisk grönsaksstrimlare som liknar en veckad osthyvel. Om du inte har en är det en väldigt bra och billig investering. Fråga gärna i en asiatisk butik.

Fler av Feeders thailändska rätter finns på denna sida.

Två liknande sallader

Ingredienser

2-4 portioner beroende på hur det serveras

1 liten kålrot, du vill åt ett par rejäla nävar strimlor
2 vitlöksklyftor
4 thaichili, små elaka rackare, eller efter smak
1 msk torkade räkor, valfritt
2 lime, klyftor
2 små söta tomater, jag använde sk romantica
2 msk rostade jordnötter
1 msk fisksås
1/2 msk palmsocker eller annat råsocker

Valfritt till uppläggning

Hela blad av nån kålsort eller isbergssallad
1 msk rostade jordnötter
Koriander, mynta eller thaibasilika
Strimlor av gurka
Färska böngroddar eller ärtskott

Gör så här

 1. Skala kålroten. Vass kniv eller potatisskalare gör jobbet. Finstrimla kålroten med en asiatisk grönsaksstrimlare eller en vass kniv.

  Med kniv halverar du kålroten alternativt skär av de rundade bitarna så den blir en stor kub. Sen lägger du den med snittytan mot skärbrädan och skär kålroten i tunna skivor fast inte helt igenom, ungefär som en hasselbackspotatis. Därefter skär du av tunna ”skivor” av det skurna så att du skär loss en massa tunna strimlor. Det finns en massa varianter på en här metoden, gör som du själv känner passar dig.

  Eller så hyvlar du tunna skivor med en osthyvel, staplar några skivor på varandra och strimlar dem sen tunt med en vass kniv. Det är också en utmärkt metod. Det går även bra att riva kålroten på grova sidan av rivjärnet, men med ett lite annat resultat.

 2. I en rejäl mortel, lägg ner vitlöksklyftor och chilifrukter och stöt dem tills de är finfördelade. Tillsätt sockret och stöt så det inte är några klumpar kvar av det. Alternativt, lägg råvarorna på en skärbräda och bearbeta dem med en väl tvättad sten eller köttklubba.
 3. Lägg i två matskedar rostade jordnötter och eventuella torkade räkor, samt tomaterna i klyftor. Stöt försiktigt så de krossas lätt men inte finfördelas.
 4. Lägg i klyftorna av en lime. Pressa dem försiktigt en och en med mortelstöten så att juicen pressas ur. Låt klyftorna ligga kvar i salladen. Blanda i fisksåsen. Alternativt, om du använder skärbräda och sten, skrapa först över det du stött hittills i en bunke innan du tillsätter de flytande ingredienserna, pressad lime och sen fisksåsen.
 5. Vänd ner ett par nävar kålrotsstrimlor i dressingen. Stöt strimlorna försiktigt med mortelstöten, inte så att strimlorna går sönder utan mer så att de blir en aning tilltryckta, tappar en smula spänst och bättre blandar sig med dressingen. Blanda om ordentligt.
 6. Smaka av med mer pressad lime, socker och fisksås. Det går även att tillsätta lite mer chili om det behövs. I detta skede kan salladen stå ett tag i kylskåp och vänta på att bli uppäten.
 7. Lägg upp på ett fat, gärna ovanpå blad av isbergssallad, kål eller annat bladigt. Dekorera med kvarvarande jordnötter och valfri kryddört. Lägg upp klyftor av den andra limen så att den som tycker om syrlighet lika mycket som jag kan pressa över extra. Strimlor av gurka och färska böngroddar är också gott och vackert till. Servera som förrätt eller som en del av en middag med fler rätter. Feeders thailändska rätter finns på denna sida.