Search
Generic filters
Exact matches only

Pad thai med mjölmask

0
Delningar
MAT

Pad thai med mjölmask

UUUUÄÄÄHH!!! Det är mask i maten!! Ja, rätt många till och med. Trevliga små lätt frasiga mjölmaskar passar jättefint i pad thai. Är du inte riktigt där än? För en del sätter hjärnspöken stopp, för andra är tröskeln bara det praktiska bekymret att de ännu inte får säljas som mat i Sverige. I många andra delar av världen däremot mumsas det mask för fullt, t ex exotiska länder som Finland och Danmark.

Mjölmask är som sagt inte en alldeles enkel ingrediens att få tag på. Jag köper för det mesta från djuraffär och fryser ner innan jag använder, men det går även att odla själv eller köpa frystorkade över nätet. De frystorkade går bra att använda men jag måste erkänna att jag tycker de är lite papperssmakande och trista jämfört med de färska. Läs gärna på den utmärkta bloggen Bug Burger för tips om mjölmaskar!

Mjölmasken är kompletterad med friterad tofu eller fläsk. Det är för att göra rätten lite mer intressant genom fler konsistenser och smaker. Den friterade tofun brukar finnas att köpa i många asiatiska butiker, ofta skuren i trekanter. Den har god hållbarhet och är bra mycket godare än vanlig tofu som jag kan erkänna inte alltid är en favoritingrediens.

Det här receptet är enklare än det kanske verkar och de ingredienser du inte får tag på kan du utesluta eller ersätta. Inlagd rättika och torkade räkor är gott och tillför mycket i smak, men nudlarna klarar sig alldeles utmärkt utan. Tamarinden kan i värsta fall ersättas med en pressad lime. Och chilibönsåsen jag kryddat mjölmasken med, den är snarare kinesisk än thailändsk men jag tycker om smaken. Lite chilipulver är en utmärkt ersättning.

Jag är sällan så fast i vissa specifika ingredienser när jag lagar den är typen av mat. Det som är gott och finns tillgängligt brukar avgöra vad jag väljer, men så klart med en tanke på vilken roll det har i rätten, vad ingredienserna tillför i smak och konsistens. Och även utseende så klart.

Se både proteiner och grönsaker som förslag snarare än tvingande. Mungböngroddarna går t ex fint att byta ut mot strimlade ärtskidor, de har likartad konsistens och båda smakar saftigt ärtigt. Vitkålen kan bytas mot mer av groddarna eller kanske någon annan strimlad kålsort. Och inte heller med mängderna måste det vara exakt som i receptet, ha i lite på känn bara så blir det bra.

Mer mat med mask

Ingredienser

2 portioner

200 g platta risnudlar, valfri bredd
2 msk neutral matolja
2 vitlöksklyfta, finhackad
2 msk hackad inlagd rättika, valfritt
2 msk hackade torkade räkor, valfritt
1 dl vitkål, finstrimlad
100 g friterad tofu eller färskt fläsk i strimlor
(Ifall du använder fläsk: 1 tsk ljus soja, 1 tsk maizena)
2 Ägg
2 dl färska mungböngroddar eller strimlade ärtskidor
4 stjälkar salladslök, strimlor om 3 cm
1/2 dl jordnötter, grovhackade
1,5 dl chilistekt mjölmask, färsk, fryst eller frystorkad

Pad thai-sås

3 msk fisksås
2 msk ljus soja
2 msk ostronsås
3 msk tamarindkoncentrat
2 msk palmsocker eller annat socker
3 msk vatten

Chilistekt mjölmask

2 dl mjölmask
1 msk neutral matolja
1 vitlöksklyfta, hackad
1/2 tsk chilibönsås
1 nypa socker
Salt efter smak

Till servering

Limeklyftor
Koriander
Hackad färsk chili eller chiliflakes
Chilistekt mjölmask eller rostad lök

Gör så här

Pad thai-sås

Rör ihop ingredienserna till såsen. Tamarinden kan antingen vara flytande koncentrat, eller en bit tamarindblock utrörd i lika mängd varmt vatten. Smaka av såsen och justera om du vet hur du vill ha den, mer sötma eller syra. Du kan även ha i chiliflakes i detta skede, men jag skippar för att göra nudlarna mer barnvänliga.

Chilistekt mjölmask

Hetta upp oljan i en liten stekpanna. Tillsätt chilipaste och vitlök och rör om. Tillsätt mjölmasken och stek i het panna under omrörning tills maskarna blivit lätt frasiga och fått en aning gyllene färg. Det går betydligt snabbare med frystorkade maskar, medan färska eller frysta behöver ett par minuter extra. Överstek inte så att de blir alldeles torra.

Pad thai

  1. Alla ingredienser ska förberedas innan det är dags att börja tillaga rätten. Grönsakerna ska vara sköljda och förberedda, gärna i små skålar, och såsen ska vara ihoprörd. När tillagningen väl är igång går allt snabbt och det finns inget utrymme att hacka eller fundera över vad du ska ha i nudlarna.
  2. Blötlägg nudlarna i kallt vatten i runt 45 minuter. De ska mjukna men kommer att ha en spänst som tillagade nudlar inte har. Visst kan man förkoka istället för att blötlägga, men jag kan verkligen inte se varför när det varken blir enklare eller bättre så.
  3. Använder du fläsk, blanda strimlorna med ljus soja och maizena och rör om ordentligt.
  4. Hetta upp oljan i en bra stekpanna. Pannan ska vara rejält het under hela tillagningen. Ifall du använder fläsk har du i det först och steker tills strimlorna fått färg. I med torkade räkor, inlagd rättika, vitlök och vitkål. Stek under omrörning några minuter. Ha i den friterade tofun och stek ett par minuter till.
  5. Putta det stekta till ena sidan av pannan och knäck äggen i den andra. Rör runt medan de steks och rör sen ihop med det andra. Tillsätt även jordnötterna.
  6. Se till att nudlarna är ordentlig avrunna. Vänd ihop dem med det som redan wokats i pannan och häll över ungefär två tredjedelar av såsen. Låt nudlarna tillagas under omrörning, det tar inte lång tid. Tillsätt någon extra matsked vatten om det verkar behövas. Smaka av och häll på resten av såsen om du vill ha mer smak. Justera med mer fisksås och socker efter smak. Rör om. Om nudlarna fastnar i botten eller om de inte vill mjukna ordentligt, häll på en msk vatten och lägg på ett lock och ställ sen pannan bredvid plattan under ett par minuter.
  7. Vänd ner mjölmask, böngroddar och salladslök i nudlarna.
  8. Lägg upp i skålar. Lägg tillbehören på toppen och servera limeklyftor, mer färsk chili och fisksås till.

Fler recept med nudlar