Search
Generic filters
Exact matches only

Långhalsar!! Kanske de allra godaste skaldjuren.

8
Delningar
KÖK

Långhalsar!! Kanske de allra godaste skaldjuren.

Härom dagen gick jag förbi min favvofiskaffär i Uppsala, Feskarn, för att se om de hade nåt intressant inne. Tanken gick till ostron men man vet aldrig. Nästan det första jag ser är långhalsar!! Sånt händer bara inte, jag har aldrig tidigare träffat på långhalsar i Sverige! Jag köpte så klart och borde egentligen köpt allt de hade, men tänkte att nån annan säkert skulle bli lika glad som jag av att göra samma fynd på shoppingrundan.

Långhalsar är ett kräftdjur som heter percebes på spanska och barnacles på engelska. De finns bl a på spanska och portugisiska atlantkusten och säljs för en bra slant eftersom de är så svårskördade. De sitter fastväxta på branta klippor där vågor slår, inte helt ofarliga att plocka alltså.

Smaken… Tja, skaldjuriga så klart. Lite som mussla, lite som hummer eller rå räka. Ganska söta och väldigt mjälla, lena och fina i konsistensen, inte det minsta sega. Alldeles makalöst goda är de!

Jag tycker de är godast som de är, bara snabbt ångade eller kokta utan annat krångel. Serverade som de är eller väldigt enkelt med smält smör, lite vitlök och persilja, nån droppe citron. Eller som i receptet nedan. Det är klart, hade jag obegränsade mängder skulle jag så klart experimentera loss. Men eftersom de är så enormt goda och svåra att få tag på vill jag inte riskera att dölja smaken för mycket.

Enkla att hantera är de också. De håller sig visserligen inte färska så länge, men de är vansinnigt lätta att rensa, koka och laga till, förslagsvis enligt receptet nedan.

Kokning

Koka upp rejält med ganska ordentligt saltat vatten. Det ska smaka havsvatten. Lägg eventuellt i ett lagerblad. Spola av långhalsarna och se till att de är fria från eventuell sand eller annat skräp, i regel snabbt och lätt gjort. Bryt inte isär dem, utan låt dem sitta ihop i klasar. Lägg i dem i det kokande vattnet några i taget och låt koka en minut, inte mer. Dra kastrullen av plattan och låt stå ytterligare en minut innan du fiskar upp. Det är viktigt att inte koka för många åt gången så att vattnet slutar koka. Bättre att koka i omgångar, särskilt som de är så väldigt snabbkokta.

Hur man rensar och äter långhalsar

Om du inte ska snyggservera dem är det allra enklaste att bara ta hela klasen i handen och äta direkt en i taget allt eftersom du rensar. Ska du servera lite finare, som i receptet nedan, är det bäst att rensa allt i förväg innan det är dags att äta.

Bryt av långhalsarna från sina klasar genom att dra i den musselskalsliknande ”hjälmen” på dem en i taget. Har du tur har du en liten sladdrig grå till korallfärgad sak som hänger från hjälmen efter att den lossnat från klasen. Ifall det funktionstygliknande röret följde med har du nu fått loss nåt som liknar en robotsparris. I så fall, ta tag i hjälmen med två fingrar och greppa röret med andra handen. Dra isär så att skalet lossnar och lämnar långhalsen naken med bara hjälm på. Vill du så klär du även av hjälmen genom att dra loss den, men jag tycker den är snyggt och bra att hålla i medan äter. Man håller i hjälmen och tar den lilla långhalskroppen i munnen och drar loss den med tänderna.

Ett enkelt recept

  • Kokta rensade långhalsar med eller utan hjälm
  • Citron
  • Finhackad persilja
  • En vitlöksklyfta
  • Olivolja av bra kvalitet

Långhalsarna ska vara nykokta och fortfarande vara varma. Även fatet kan gärna värmas innan uppläggning. Skala en vitlöksklyfta och kapa den mitt itu. Gnugga snittytan mot fatet så att det får en doft av vitlök. Lägg upp rensade långhalsar med eller utan hjälm kvar på fatet. Strö över hackad persilja, pressa lite citron över och häll på en god olivolja. Ät med bröd och ett gott vin till. Servera en citronhalva till så den som önskar kan pressa över mer. Begrip hur jäkla lyckligt lottad du är!

Fler recept på långhalsar

Ännu fler recept på ovanlig mat från havet finns nedan, ett urval av det vi bloggat. Och följ oss gärna på instagram @feeders.se! Mer kul mat och en massa prat!

Mer ovanlig mat från havet