Search
Generic filters
Exact matches only

Sallad på valthornssnäcka, dill och citron

0
Delningar
MAT

Sallad på valthornssnäcka, dill och citron

Valthornssnäcka har en mild och fin smak och en trevlig tuggig konsistens. Absolut inte seg och jobbig, förutsatt att man inte överkokar den alltså, utan bara stuns och tuggvänlig struktur. Den passar fint med enkla somriga smaker som dill och citron i denna sallad. Eller sallad förresten, är det en svensk ceviche? Gott är det i vilket fall.

Nån jäkla text

Det där var mitt första utkast till inledning och det får stå kvar bara, ”nån jäkla text”. Illustrera skrivprocessen och läget. För det mesta är inledningen till blogginlägget det roligaste att sno ihop, den här texten alltså. Den brukar rinna ur mig och knappt ens redigeras. Men ibland går det segare, ibland skissar jag upp en struktur med några nyckelord om vad jag vill ha sagt. Sen bygger jag ihop en text utifrån det.

Valthornssnäckor innan kokning

Men ibland… Idag. Jag håller på som bäst att återhämta mig från en virusspäckad vår och är fasligt trött. Ungarna likaså, och det påverkar ibland humöret. Jag ids inte få ihop nåt kul just nu.

Valthornssnäcka är roligare än jag!

Tack och lov är maten rolig även om inte jag är det just idag. Så fokus på den nu.

Jag ser hyfsat ofta numer valthornssnäckor i fiskdisken. Jätteroligt! Jag har tidigare varit stenhård på att de ska ge ifrån sig tydliga livstecken (mer om det i inlägget om koreansk sallad på valthornssnäckor) för att jag ska våga äta dem, men igår frångick jag faktiskt det efter samtal med kvinnan i fiskdisken. Hon menade att de bara var hiskeligt slöa och färska och fina trots dödströtta. Jag vågade lita på henne eftersom de doftade fräscht och faktiskt såg fina ut. Och eftersom jag vet att det är en välskött fiskdisk med folk som kan sina saker. Det är ett dygn sen nu och jag mår fortfarande toppen!

Men orken, den är som sagt lite skral. Och vädret är somrigt och underbart, och ungarna har precis haft skolavslutning. Det satte tonen. Jag valde att göra en superenkel och snabb cevicheliknanade sallad på valthornssnäcka med citron, färsk dill, kapris, rå lök och en skvätt olivolja. Exakt lika enkelt och gott som det låter.

Mer bra mat som var roligare att skriva:

Följ oss gärna på instagram förresten! En massa mer mat där plus prat.

Ingredienser

2 portioner

3 dl rensade valthornssnäckor, se detta inlägg för rensning
1 schalottenlök, ringar
2 msk dill, grovhackad
1 msk kapris
1 citron
Salt efter smak
2 msk olivolja

Gör så här

  1. Förkoka och rensa valthornssnäckorna enligt beskrivningen i inlägget om koreansk sallad på valthornssnäckor.
  2. Skär snäckköttet i lagom stora munsbitar. Jag halverade de snäckor jag fått tag på. Lägg snäckköttet i en skål.
  3. Blanda snäckorna med lök, dill och kapris. Pressa över en citron sisådär ungefär. Det bästa är ju att smaka av, likaså med saltet.
  4. Lägg upp salladen på ett snyggt fat, helst tillsammans med några snygga skal så man ser vad det är man äter. Ringla över olivolja. Dekorera med lite extra dill. Ett gott bröd och en kall öl blir perfekt till.