Search
Generic filters
Exact matches only

Koreansk sallad på valthornssnäckor

0
Delningar
MAT

Koreansk sallad på valthornssnäckor

Snäckor av olika slag åt jag ofta i Japan. Likaså brukar det finnas diverse snäckvarianter på skaldjursfat i södra Frankrike. Jag minns inte namnen på dem, men någon sorts mindre valthornssnäckor har jag petat i mig vid flera tillfällen. Däremot kan jag inte påminna mig att jag fått det serverat här i Sverige.

Så vad gör man då, när suget sätter in? Jo man talar med stans bästa fiskhandlare och beställer ett par kilo. Snabbt gick det och jag plockade upp dem bums när de landade i butiken. Dessvärre var de inte så pigga som jag hade hoppats. Ingen skugga över fiskaffären, men valthornssnäckor trivs nog helt enkelt ingen längre tid utanför havet.

Jag är en fegis med skaldjur så jag kastade alla som inte visade tecken på liv. Väldigt många var verkligen tvärdöda, alltså vi talar likstelhet. Ingen respons på nånting alls inkl att doppa foten i kokande vatten. Och med alla tecken på död snäcka jag kunde läsa mig till, färgförändringar och dålig lukt. Synd, men jag fokuserade på den kvarvarande fjärdedelen istället.

Bortsett från den uppenbara nedsidan, svårtillgängligheten och massdöden, är det här en utomordentligt trevlig råvara! Sötaktigt gott kött, lätta att tillaga och med skal så vackra att man blir alldeles lyckobubblig av att se dem! Jag lagade tre rätter. Den koreanskinspirerade salladen i det här inlägget, en mer västerländsk variant med persilja, citron och vitt vin, och en pytteliten rätt på valthornssnäcktunga i smör och hot sauce.

En bild på tungorna finns nedan. Jo, det är faktiskt tungor, inte… nåt annat. Jag kollade till och med på nån sorts styckningsschema för att vara helt säker.

Det här är som sagt en koreanskinspirerad sallad. Jag har ätit liknande förut men på andra råvaror, men jag måste säga att detta var en av de mest lyckade varianterna jag tagit i min mun. Snäckorna passar verkligen perfekt till den här typen av smaker och med kompletterande konsistenser. Det här måste jag laga igen!

En annan trevlig het och lite ovanlig smårätt är laab på myrägg. Vill du hellre äta blötdjur så är friterade musslor en god väg att gå. Eller om du är sugen på koreanskt fast på annat vis, varför inte laga kimchichangas?

Ingredienser

2-4 portioner beroende på hur det serveras

Två dl förvällt kött från valthornsnäckor eller annan snäcka, se nedan under förberedelser
1 dl finstrimlad vitkål, helst ljusgrön sommarkål
1/2 dl finstrimlad gurka, kärnor borttagna
1/2 dl finstrimlad morot
1 schalottenlök, finstrimlad på längden

1 salladslök eller motsvarande mängd strån av gräslök, hackad
2 tsk rostade sesamfrön

Koreansk chilidressing

1 msk gochujang, koreansk chilipasta
1 vitlöksklyfta, finriven
2 tsk umeshu, japanskt plommonvin, valfritt men lite roligt
1 msk risvinäger
1 msk koreanska chiliflakes
2 tsk socker
Några droppar sesamolja
Salt eller fisksås efter smak

Gör så här

Förbereda valthornsnäckor

  1. Kolla att snäckorna lever genom att knacka till dem på skalet. De ska svara med att dra ihop sig lite. Alla som verkar döda kan slängas i saltvatten ett tag. Om nån återuppstår efter ett tag genom att börja röra på sig, ät den. De andra bör du nog kasta. Jag har fått lite olika bud på detta, men har från trovärdig källa att de bör visa livstecken innan ätning så jag går på det.
  2. Koka de hela snäckorna i saltat vatten i 5-10 minuter. Den längre tiden ifall de är stora, närmre den kortare ifall de är små.
  3. Spola snäckorna i kallvatten och ge dig sedan på att dra ur dem alla ur skalen med hjälp av en liten gaffel. Pilla bort den hårda lilla skalbiten snäckan använder som dörr och allt som inte är muskel. Den brungröna lite mjukare ”svansen” längst inne i skalet ska bort, även om en del menar att den är ätbar. Ät om du vill, men inte i den här salladen.
  4. Skölj snäckköttet och låt rinna av.

Sallad

  1. Blanda ingredienserna till dressingen. Strimla snäckköttet bäst du förmår, men det behöver inte bli snyggt. Blanda snäckkött och grönsaker i en skål och häll över dressingen. Blanda noggrant och låt sen stå i kylskåp i en halvtimme.
  2. Rör om salladen och lägg upp den på serveringsfat. Smaka av och ha i mer salt vid behov. Justera även syra, sötma och hetta utifrån vad du tycker är gott. Strö över rostade sesamfrön och salladslök eller gräslök. Dekorerna med några snäckskal, de är ju hur snygga som helst.
  3. Servera som förrätt eller tillbehör, eller bara med ris eller risnudlar. Eller med öl, så himla gott till en öl!

Ett annat recept på valthornssnäckor är detta, valthornssnäckor med vitt vin och persilja.

Gå gärna in och gilla Feeders Facebooksida. Där kommer vi länka till alla blogginlägg, diskutera, tipsa och babbla i största allmänhet.