Search
Generic filters
Exact matches only

Min bästa pizzasallad

1
Delningar
MAT

Min bästa pizzasallad

pizzasallad

Nej men nu har väl Anders fått en stroke ändå? PIzzasallad, ska vet vara något att blogga om det? Jag men jag tycker faktiskt det. Pizzasallad är nog nästan landets populäraste sallad och internet kryllar av olika recept på den.

För ett par år sedan minns jag att det var ett pizzasalladsrecept som spreds mycket och hajpades enormt. I det receptet förordade man att koka vitkålen lite snabbt för att snabba på processen att paja växtcellerna och få den saftig och god. Jag testade så klart den men blev inte jättenöjd. Kokt vitkål får en speciell smak som jag faktisk inte är speciellt förtjust i. Jag inser att jag som husmanskostivrare nästan gör bort mig när jag säger att jag varken är speciellt förtjust i kålsoppa, kålpudding eller kåldolmar. Jag är så klart tillräckligt civiliserad för att äta när det bjuds men det är inget jag lagar själv. Kombinationen kål och sirap blir för jolmig för mig.

Pizzasallad

Pizzasalladen har en märklig historia i Sverige och kan spåras bak till 1969 då en italienare vid namn Giuseppe ”Peppino” Sperandio fick idén att han skulle servera gratis sallad till kunderna att knapra på medan de väntade på att pizzan skulle bli klar. Förlagan är en kroatisk sallad (finns i andra delar av balkan också) som kallas ’kupus salata’ vilket rätt och slätt betyder kålsallad.

I Sverige har den sedan dess blivit synonym med pizza och många älskar den. Det finns självklart inget rätt sätt att göra den på men man kan ju ändå ha sin favorit. I mitt fall vill jag ha den rejält syrlig, oljig och saftig. Helst gör jag den på färsk vitkål och det passar ju utmärkt nu då det går att hitta i butikerna. Det är lika bra att göra massor då den håller bra i kylskåpet. Jag tar gärna en liten skål och knaprar på vid tvn på kvällen.

För övrigt anser jag att pizzasalladen liksom svennetacos, kebabpizza och spagetti med köttfärssås är det svenskaste som finns. Kalops, dillkött och inlagd sill har inte en chans mot de här svenska klassikerna.

Mer sallad på Feeders

Vi har lite mer sallader på Feeders och de flesta recepten är så klart Mias. Eftersom vi kör strikt på könsroller på Feeders så står Mia för insektsmat, riktigt het chili, ätning av obskyra djur generellt och så klart sallad. Jag sitter med hybris och påstår att mina versioner av recept är de bästa.

Våra sallader hittar du i den här länken.

Ingredienser

1 vitkålshuvud (helst färskt)
1 spetspaprika
0,5 dl ättiksprit
0,5 dl neutral olja
0,5 dl vatten
1 msk socker
1 msk salt
3 msk torkad oregano

Gör så här

  1. Strimla kålhuvudet väldigt fint. Det bästa är om du har en riktigt vass kniv, men det har du givetvis inte (sopa!). Ta då grna en osthyvel och hyvla kålen. Det är ett litet elände men skyll dig själv.
  2. Tärna spetspaprikan fint och blanda den med kålstrimlorna i en stor skål.
  3. Häll på övriga ingredienser och börja nu massera salladen med händerna. Du kan stå ett bra tag och hålla på med det. Salladen mjuknar och suger upp smakerna bättre. Egentligen är den godast dagen efter men masserar du bra så funkar den fint att äta direkt.