Search
Generic filters
Exact matches only

Memento morus

0
Delningar
PRAT

Memento morus

Härom dagen var det plötsligt sommar! Varmt, ljust, grönt, allt känns bara lättare. För det har varit en jäkla pissvår faktiskt och nu behövs liv i 3D. Jag vill ut och klämma känna på verkligheten, inte bara scrolla förbi den som hostdistraktion.

Men oj så allt blommar loss på en gång i värmen! Jag plockar späda nässlor och nästa gång jag ska ut får jag slå mig fram till nässelträden med en machete. Mellan hägg och syreNÄÄÄ där rusade midsommar förbi och god jul. Den känslan. Och jag som vill hinna uppleva allt, ta vara på allt! Innan det vissnar.

Goda lata idéer

Förra sommaren plockade jag mullbär, såna där enormt goda syltigt aromatiska bär som liknar björnbär men växer på träd. Jag kände den där vördnaden man ibland kan känna för en exklusiv råvara, en lätt panik över att den måste komma till sin rätt. Vi mumsade i oss en massa som de var och sen av ren idéförlamning så petade jag bara ner resten i sprit. En kinesisk baijiu (VARNING, starka saker!!) med bara lite kandisocker och en ren sprit till likör blev det.

Sånt där ger ju inte så stor omedelbar glädje. Man petar smånöjd ner det i en burk och sen glömmer man bort det, silar av och tillsätter lite socker efter en tid och glömmer igen. Tills man plötsligt en dag långt senare kommer att tänka på den där mullbärslikören och häller upp en skvätt i finaste glaset. Ett sommarminne. Sen sitter man där i kvällssolen i trädgården och älskar sig själv och livet.

Samla minnen!

Så vad vill jag säga med det här då? Två saker.

  • Glöm inte bort att ta tillvara det du kan av allt överflöd som flimrar förbi nu, av livet! Samla mullbär och minnen! Du kommer älska dig själv för det, både nu och än mer när du smakar på dina minnen en skitdag framöver.
  • Och släpp prestationsångesten. Några färska bär på trädäcket eller att sno ihop en enkel likör räcker fint! Det kräver ingen anstränging och är bara så himla gott.

Det finns mycket nu och långt in på hösten som passar till likör, snaps, sockerlag eller kanske en rhumtopf, en tysk dessert av blandade frukter och bär i rom. Bär, frukter, kryddörter, blommor och tom frön, nötter och barr. Det behöver inte vara så himla planerat och perfekt, då är risken bara att det inte ens blir av. Släng ner några hallon och en persika eller en kvist timjan i sprit bara och googla recept på hur du gör klart likören sen när du ids. Eller testa dig fram bara!

Inspiration och tips

Det finns en del enkla recept och tips på Feeders sen tidigare. I de flesta fall går ett bär eller en kryddört att ersätta med en annan. En timjanlikör kan göras med blandade örter, svarta nypon kan ersätta de röda, och trädgården kan dofta både viol och syren. Övertänk inte, lev lite! Det är dags nu.

/Mia