Search
Generic filters
Exact matches only

Gästinlägg: Maskrosvin

3
Delningar
MAT

Gästinlägg: Maskrosvin

Ernst Silvermo Bäck är en gammal sociala medier-bekant till mig, vi har pratat mycket om ätliga växter, odling, mat och dryck genom åren. Det här maskrosvinet kan jag intyga blir jättegott! /Mia

Gästinlägg av Ernst Silvermo Bäck

Jag heter Ernst och har ett intresse av ätliga växter som finns i mitt närområde. Men också ett intresse för att göra eget öl, mjöd och vin. Samt att kombinera dessa intressen. Annars samlar jag mest på skivor.

Alla som har en trädgård förfasas över att maskrosorna nu igen blommar. De enda, förutom insekter som äter pollen, som gläds åt att maskrosorna nu blommar, är barn som plockar dem och hippies från 70-talet. Och så jag så klart. Nu kanske du undrar varför jag och hippies gläds åt att maskrosorna blommar. Jag gläds dels för att jag blir barnsligt glad av att se dem, dels för att jag precis som hippies gör maskrosvin på de gula blommorna.

Visst kan man bli glad för att man kan ha maskrosblad i sallad eller äta rötterna. Svenska armén anser, eller gjorde det i alla fall 1988 i sin bok Handbok Överlevnad, att maskrosen är en av de 14 viktigaste vildväxterna i en överlevnadssituation. Men nu ska vi fokusera på själva blommorna och något roligare än att bara överleva, nämligen att göra alkoholhaltiga drycker.

Att göra maskrosvin tar tid, och kan vara lite jobbigt den dagen man plockar själva maskrosorna, men det är helt klart värt det när man ett år eller så senare får dricka maskrosvinet. Jag föreslår att du avsätter en heldag för att göra vinet, i alla fall första gången du gör det, så du hinner.

Text och foton (utom toppbild): Ernst Silvermo Bäck

Ingredienser

3 liter rensade maskrosblommor
3 kg socker
Vatten
(Vin)jäst

Många recept har russin och citron i maskrosvinet, vilket jag inte tycker behövs men kanske är något du vill testa.

Utrustning som behövs som du kanske inte redan har hemma

Jäskärl med jäsrör

Gör så här

1. Plocka massvis med maskrosor

Det första du behöver göra är att hitta en plats där det växer maskrosor, ganska mycket maskrosor. Gärna en bit från en trafikerad väg och ytor som besprutas med bekämpningsmedel. Sen är det bara att ge sig ut att plocka dem, förslagsvis på förmiddagen då rensningsprocessen tar tid innan man fått in snitsen. Det går säkert att säga något vettigt om ifall det ska ha regnat eller inte, men ärligt talat – så noga är vi inte här. Det viktiga är att maskrosorna är ordentligt öppnade när du plockar dem, och lita på mig här. Vill du inte få gula fingrar så föreslår jag att du använder handskar, men jag misstänker att det gör rensningen mycket svårare så var bara beredd på att tvätta händerna ordentligt och inte ta i för mycket saker innan du gjort det, då maskrosor färgar av sig.

Åter till vad vi faktiskt håller på med. Du plockar alltså maskrosblommor och folk undrar vad du håller på med, men det struntar du ju i. Läser man recept i gamla ”hur man gör vin”-böcker så ska man plocka 3 kg eller 5-7 liter maskrosor. Min erfarenhet säger att ca 3 liter rensade maskrosor är en perfekt mängd för ett gott maskrosvin och då vi alla föredrar att göra så lite jobb som möjligt för att få något gott så tycker jag du ska satsa på det. Nu frågar du så klart: hur vet jag hur mycket maskrosor jag ska plocka för att få tre liter rensade maskrosblommor? Jo du tar med dig en Systembolagetkasse ut när du plockar och fyller upp den så den är halvfull, då har du plockat ungefär rätt mängd blomhuvuden.

2. Rensa

Nu kommer tyvärr den tråkiga och arbetskrävande delen av processen – att rensa blommorna. Det du nu vill göra är att plocka bort det gröna från blommorna, du vill bara spara det gula. Här kan du känna efter ett tag att du tröttnar och vill göra resten imorgon, men blommorna stänger sig efter ett tag och arbetsbördan blir mycket större. Därför rekommenderar jag att göra en sats per dag. Läser du böcker eller ser på youtubefilmer om att göra maskrosvin så säger vissa att man kan göra det på hela blomhuvudet, men att det måste lagras lägre då och vem vill vänta längre än nödvändigt med att dricka sitt maskrosvin? Jag har inte själv testat att göra vin med hela blomhuvudet, så ska väl inte tala alltför illa om att göra det men jag gillar mitt sätt.

3. Vatten, socker och jäst

När du plockat bort allt det gröna och fått ihop tre liter av de gula blomdelarna så ska du hälla sju liter kokande vatten över dem. Sen ska det stå i 12 till 24 timmar i rumstemperatur innan du silar av blommorna. Bra att veta här är att det inte kommer se aptitlig ut alls då den har en skum gulgrön färg, men du har inte gjort fel utan det är så det är det blir bättre innan det är klart. Därefter tillsätter du den första sockerlagen gjord på 1 kg och 1 liter vatten. Lös upp sockret i vattnet genom upphettning. …och ditt val av jäst… jag brukar använda vinjäst. Ha i åtanke att vinet inte får vara för varmt när jästen tillsätts, tänk max kroppstemperatur, annars dör jästen. Efter tre dagar tillsätter du en sockerlag på 2 kg socker och ca 1,5 liter vatten. Du bör nu ha 10 liter maskrosvin på jäsning, du kan här justera vätskemängden om så behövs eller önskas men det är inte supernoga.

4. Jäsning

Nu kommer det tråkiga. Låt vinet jäsa i ca en månad och tappa sen över det till ett nytt jäskärl. Det går utmärkt att tappa om det till en kastrull och tvätta ur ditt jäskärl och sedan hälla tillbaka det i det för fortsatt jäsning. Detta för att få bort den döda jästen i botten av kärlet. Efter ca tre månader till, eller när det slutar jäsa, gör samma sak igen. Efter detta lagrar du maskrosvinet i jäskärlet i ca tre månader. Sen är det dags att tappa vinet på flaskor, gör inte jättemycket om det lagras längre i kärlet men tre månader är bra hållpunkt. Sen kommer det tråkiga del två – mera väntan. Eftera att du tappar ditt vin på flaskor bör du vänta till vinet är minst ett år gammalt innan du dricker det, jag tycker att det är en bra idé att dricka första flaskan när du gör nästa års sats. Men kan du hålla dig längre är det bättre, men i alla fall första gången man gör maskrosvin vill man gärna smaka på det innan man gör nytt. Vad jag läst blir maskrosvin bättre ju längre det lagras, och det är också min uppfattning även om mitt vin inte brukar räcka speciellt länge.

Gästinlägg av Ernst Silvermo Bäck


Vill du ha mer?