Search
Generic filters
Exact matches only

Stekta maskrosknoppar

5
Delningar
MAT

Stekta maskrosknoppar

En regnig dag och vi har varit hemma i några år i vad som enligt läkare är covid 19. Ett evigt elände av ett helt batteri knepiga symptom där trötthet och slut i huvudet numer är de främsta. Om det tär på humöret? Om jag skulle kunna gnälla loss ordentligt i ett lååångt inlägg?

Så vad gör man då. Jo, man roar sig bäst det går! Ungarna spelar, just nu nåt där elvaåringen brölar ”Dö! DÖ!!”. För mig blev det en kort promenad ut i regnet för att plocka maskrosor, nåt så trevligt som en delikatess som finns i överflöd! Det hade ju kunnat bli en golden shower från Anders, men här i coronaland är det bättre med ett kul och gott mellanmål.

Smak och konsistens

Elvaåringen har hemskt dåligt lukt- och smaksinne nu så jag försöker hitta på mat med kul konsistens. Maskrosknoppar har en synnerligen trevlig konsistens, små mjuka kulor med precis lagom tuggmotstånd. Japp, man kan äta maskrosknoppar! Smaken är inte alls särskilt besk vilket man kunde tro om man smakat på bladen, åtminstone inte om man lyckas klippa bort stjälkarna ordentligt. Den är mest grön och nötig av smöret. Och lite blommig, beroende på hur nära blomning knopparna är.

Oplockade maskrosknoppar

Knopparna är verkligen jättegoda som en liten smårätt, som tillbehör till annan mat, eller som ingrediens i exempelvis en kinesisk wok, en thailändsk gryta eller en indisk torr curry.

Mer vårmat än maskrosknoppar

Ingredienser

Maskrosknoppar
Smör
Salt och nymald peppar
Citron

Gör så här

  1. Plocka så många maskrosknoppar du behöver. De krymper knappt alls vid tillagning. Eftersom det är gott rekommenterar jag minst en dl per person! Se till att inte plocka invid en väg eller ett populärt hundrastningsstråk.
  2. Putsa knopparna. Den beska stjälken ska bort helt, det går lätt med sax. Vill du, särskilt om du är känslig för beska, så kan du skära bort den lilla kransen av grönt precis där stjälken tar slut också. Det ids inte jag, jag tycker inte det behövs.
  3. Skölj knopparna i ett durkslag och låt sen ligga i vatten en kvart eller så, och därefter rinna av ordentligt i durkslaget.
  4. Hetta upp en inte för blyg klick smör i en panna, lite högre än medeltemp. Stek maskrosknopparna under omrörning i tre fyra minuter. De skiftar färg lite, blir mörkare.
  5. Salta, peppra och pressa över citron efter smak. Servera som det är med bara gott bröd till eller som sidorätt till en bit kött eller fisk. Eller som ingrediens i vilken rätt som helst där trevliga gröna knoppar kan passa.