Search
Generic filters
Exact matches only

Risotto med humleskott

3
Delningar
MAT

Risotto med humleskott

Det ska erkännas att jag inte trodde att skott av humle skulle vara så värst goda. Humle, den där slingriga raspiga växten med kottar som ger beska åt öl alltså. Ätbar kuriosa med lite för hög beska mest, men med begränsat kulinariskt värde. ”Det smakar som sparris” brukar betyda intetsägande trist och/eller apbeskt. Men jag hade fel! Humleskott är ju riktigt gott! Inte som sparris, det ska sägas. Men med ett eget existensberättigande. En egen smak och trevlig struktur.

Dags att plocka humleskott!

Jag fick ett tillfälle, ett borttaget vildvuxet buskage med tusentals små hoppfulla skott som letade sig upp från det lilla hygget. Jag har läst om andra som äter humle och var nyfiken så det var ju bara att plocka. När man ges ett tillfälle att provsmaka så provsmakar man.

En massa nyskördade humleskott

Först fattade jag inte hur jag skulle plocka. Skotten såg så långa och trådiga ut så jag trodde de var förvuxna. Men när jag väl testplockade blev det snabbt uppenbart. Där de är lätta att dra av med händerna är de lätta att dra av med tänderna. Så den översta delen av skotten, ungefär längden av en sparris. Längre ifrån toppen kändes de segare och blev svårare att dra av. Jag vet inte om det hade varit lika uppenbart om jag använt sax, men för hand var det lätt att avgöra.

Hantera eller framhäva smaken?

Jag förberedde mig i vilket fall på att hantera beska. Fett och salt, en risotto kanske? Men sen provstekte jag en omgång skott och styrde om tanken alldeles. Fortfarande risotto men valde att framhäva den blygsamma beskan och humlesmaken med öl istället för att dämpa. Resultatet blev en jättegod risotto med en massa saftigt grönt och mjuk men tydlig humlekaraktär.

Rå humle till vänster, kokt till höger

Ölen och osten finns det utrymme att leka loss med för den som är road av dryckesmatchning. Vill man så kan man nå peak nörd genom att även matcha humlesorten med ölen. Själv gillar jag osten reypenaer men hade visst tuggat i mig den sista biten igår, så det blev till att rafsa runt i kylskåpet efter den där andra goda men lite mer dämpade som jag inte minns namnet på. En tänkt smakrik matchning föll men det blev ju hemskt gott ändå. Genimatchningen får bli nästa gång, för det här gör jag igen och utan att fega.

Ingredienser

2 portioner

Ett rejält knippe skott av humle
2 msk neutral matolja
3 finhackade schalottenlökar
1,5 dl risottoris, jag använde carnaroli
1,5 dl ljus öl utan alltför uttalad beska
7-8 dl varm höns- eller kycklingbuljong, inte alltför salt
30 g smör, skär i bitar kylskåpskallt och låt stå framme en timme
1/2 dl finriven vällagrad ost, jag valde en holländsk
Smör till stekning

Gör så här

  1. Koka upp buljongen i en kastrull och lägg i hälften av humleskotten. Låt dem koka ett par minuter och ta sedan upp dem och spola snabbt i kallt vatten. Låt dem sen rinna av innan de hackas i ett par cm långa bitar.
  2. I en liten stekpanna, stek den finhackade löken i en matsked olja på mellanlåg temperatur tills den blir gyllene men absolut inte bränd.
  3. Skölj riset ordentligt för att få bort allt mjölsmul. Låt rinna av ordentligt. Hetta upp en matsked olja i en tjockbottnad kastrull till ganska hög temperatur. Tillsätt riset. Rör hela tiden så att inget bränns eller ens får färg. Stek några minuter tills riset blir torrt och lättare att röra och går mot ogenomskinligt vitt i färgen.
  4. Tillsätt den stekta löken. Häll i ölen under omrörning och låt det koka några minuter. Sänk värmen lite, sen kan du börja hälla i lite av buljongen (den humlen kokades i) så det precis täcker riset. Det gäller att röra hela tiden samtidigt som du då och då fyller på med lite av den varma buljongen för att hålla det hela blött.
  5. Efter drygt tio minuter börjar du provsmaka och fortsätter med röra, tillsätta buljong och provsmaka tills riskornen känns lagom tuggiga. Tar buljongen slut och du behöver mer vätska, använd varmt vatten eller mer buljong. När kornen är klara men med tuggmotstånd tillsätter du de förkokta humleskotten och låter dem bli varma. Häll eventuellt i en skvätt mer buljong till rätt konsistens. Det ska vara lite stuns kvar i kornen, men de ska inte kännas smuliga.
  6. När risotton är så gott som klar, stek resten av humleskotten i smör i ganska het panna ett par minuter. Vänd några gånger, provsmaka för att avgöra när de är färdiga och smaka sen av med salt.
  7. Rör i det helst rumsvarma smöret i risotton. Rör sen ner den finrivna osten och det är ju bara att ha i mer ost än föreslaget ifall du vill. Den jag använde var rätt smakrik så jag höll tillbaka en smula för att den inte skulle ångvälta över de andra smakerna alldeles.
  8. Häll sen upp risotton i förvärmda djupa tallrikar och toppa med de smörstekta humleskotten. Mal över svartpeppar. Kanske några droppar citron? Öl till! Och kanske en liten klutt holländsk senap.

Sugen på mer?