Search
Generic filters
Exact matches only

Borani, persisk röra på yoghurt och målla

0
Delningar
MAT

Borani, persisk röra på yoghurt och målla

Trädgården växer! Först upp var mangold som egentligen bara stått kvar under hela vintern och nu vaknat till. Sen de olika varianterna av lök, strutbräken och fänkål. Och nu även en massa frösådda plantor av rödbladig målla, perfekta att rensa bort och göra den persiska yoghurtröran borani.

Röror är ju så gott! Plus lätta att förebereda och ta fram till middagen eller när man nu råkar vara hungrig. Lite bröd bara och sen spelar det inte så stor roll vad man serverar i övrigt, det blir bra.

Rödbladig målla

Borani är en av mina favoritröror! Yoghurt, nån grönsak som aubergine eller zucchini, och en lätt smaksättning. Ofta görs den av spenat men alla möjliga blad går bra att använda. Jag tycker målla är godare än spenat så det blir ofta mitt val. Just här blev det den röda mållan som jag odlar och som frösår sig generöst. Den ger en helt otrolig färg, boranin ser ut som rödbestsallad! Rödbetsblad går förresten också fint att använda med samma snygga resultat. Men det allra godaste bladet är egentligen den vilda svinmållan. Japp, ogräset.

När jag gör borani mäter jag aldrig upp hur mycket blad jag tar. Här använde jag kanske sex nävar. Hur mycket det nu är… Men det är liksom inte så kinkigt, det är inte frågan om nån molekylär gastronomi där ett halvt gram hit eller dit är avgörande. Man blandar och smakar av tills man är nöjd bara, lite mer eller mindre yoghurt, kryddor efter smak.

Röda blad av målla och en del andra godsaker

Sugen på mer persisk mat? Vi har inte jättemycket än här på Feeders trots att det verkligen är ett favoritkök. Men vi har en hemskt god helstekt fisk med pistasch och örter och två grytor, khoresh gheymeh och en lammgryta.

Ingredienser

4 portioner

Ca 6 dl/200 g blad av färsk målla, eller t ex rödbetsblast eller spenat
1-2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
1/2 dl valnötter, valfritt
3/4 tsk salt
Olivolja till stekning
2-3 dl tjock yoghurt, grekisk eller turkisk
Svartpeppar efter smak
Olivolja att ringla över
Färsk mynta

Gör så här

  1. Hacka löken fint och stek den tills att den mjuknat och fått gyllene färg. Se till att den inte bränns bara.
  2. Skölj mållan och låt den rinna av ordentligt. Strimla mållan grovt om bladen är rejäla. Vänd i mållan i pannan, tillsätt en finhackad vitlöksklyfta, och stek det hela i kanske tio minuter på medelvärme under omrörning. Mållan ska bli alldeles mjuk och vätskan i botten ska koka bort. Hur lång tid det tar beror lite på hur mjälla och saftiga blad du använder. Salta och peppra och låt sen blandningen svalna i en skål.
  3. Den som vill kan tillsätta lätt rostade grovhackade valnötter till spenaten när vätskan börjar ha kokat bort, och låta dem steka med några minuter. Det tillför trevlig struktur och knaprighet till röran.
  4. När blandningen svalnat blandar du i yoghurten. Ha i lite mer eller mindre som du tycker blir bra. Blanda även i lite finriven vitlök efter smak. Jag använde ungefär en tredjedel av en vitlöksklyfta, för jag tycker borani är godast när den inte smakar skarpt utan mer doftar vitlök. Smaka av med salt och peppar.
  5. Lägg upp röran snyggt i en skål och ringla över lite olivolja. Dekorera gärna med färsk mynta och servera med bröd, helst persiskt.

En skål med borani gjord på röd målla