Search
Generic filters
Exact matches only

Ceviche på långhalsar

0
Delningar
MAT

Ceviche på långhalsar

Tydligen älskar Sverige spännande skaldjur lika mycket som jag. Så då är väl det enda rimliga att dundra på med ytterligare ett recept! Det blir en ceviche på långhalsar.

För det mesta gör man ju inte så mycket med en sån här lyxig råvara utöver att med stor vördnad peta i sig de små godsakerna en och en som de är. Och det räcker ju ärligt talat jättebra så. Men ibland kanske man vill variera sig eller underlätta för en mer räddhågsen vän att våga provsmaka. Eller så önskar man servera skaldjuren på en middag där det känns bökigt att skala och greja vid bordet. För även om långhalsar är betydligt mer lättskalade än kräftor och räkor så är det ju lite av ett handjob om man säger så, det stänker och har sig.

Oskalade långhalsar

Långhalsar har en väldigt mild och fin smak som man inte vill ta död på. Jag övervägde att gå åt det gräddiga hållet först, en liten stuvning med sherry kanske. Eller en thailändsk soppa med kokosmjölk, galangal och limeblad? Det hade garanterat blivit jättegott! Men jag kände mer för en renare smak så jag valde att göra ceviche. En smula lugnare med chilihetta och skarp lök än vanligt, inte för mycket citrus heller. Och gott blev det, den godaste ceviche jag ätit i mitt liv! Har du fått tag på en stor laddning långhalsar måste du verkligen testa att laga detta.

Det enda momentet som kräver lite av en arbetsinsats är att skala långhalsarna. Men det är lätt och tar ärligt talat ingen tid alls jämfört med t ex räkor. Alltså, det är på allvar svinlätt och snabbt gjort.

En barnlek att skala! Och så här ser se ut skalade

Jag valde att väldigt subtilt förstärka smaken av skaldjur genom att ha i en matsked hemkokt fond av havskräfta. Jag har infryst i iskuber och bara tinade upp en och hällde i. Fonden jag använde är inte särskilt salt och inte heller så koncentrerad. Jag använder den typiskt i såna här sammanhang, där jag bara vill mjuka upp och åstakomma lite mer djup, en lätt förstärkning av det skaldjuriga utan att man egentligen ska märka att det är fond i. Men det är, som jag skriver i receptet nedan, absolut inte nödvändigt.

Ingredienser

2 portioner

2-3 dl rensade långhalsar (se detta inlägg)
1 msk jalapeno, finhackad
2 msk grön paprika, finhackad
1 liten rödlök
Några kvistar färsk oregano eller en nypa torkad
Några kvistar färsk koriander
1 msk mild fin skaldjursfond (valfritt)
1 stor lime eller en liten citron
1-2 msk olivolja
Salt och nymald svartpeppar efter smak

Gör så här

  1. Lägg de rensade långhalsarna i en bunke. Häll i finhackad jalapeno och grön paprika, och välj själv proportioner efter önskad hetta. Jag valde lite mildare för att inte störa ut långhalsarna utan verkligen ha deras smak i förgrunden.
  2. Skär hälften av löken i snygga ringar. Av resten finhackar du ungefär en matsked. Häll lökhacket i bunken och spar ringarna till att lägga på den färdiga rätten snyggt.
  3. Hacka blad av oregano och koriander ganska fint och häll över i bunken. Pressa även över lime eller citron. Jag tog i lite mindre än när jag vanligtvis gör ceviche, igen för att inte överskugga smaken av långhalsarna. Ha också gärna i en matsked mild och inte för salt skaldjursfond om du har och vill.
  4. Rör ihop allt i bunken och smaka av med salt, nymald svartpeppar, citrus, chili, lök… Smaka av är verkligen nyckeln i såna här rätter där råvarorna kan variera mycket i intensitet och man vill få till rätt balans, som man själv föredrar. Lassa sen upp på individuella serveringsfat, ringla över lite olivolja och lägg på några lökringar snyggt. Kanske några snygga blad av koriander också? Servera direkt, gärna med några nyfriterade tostones till.
  5. Och följ oss gärna på instagram @feeders.se om du vill ha ännu mer matinspiration!

Sugen på mer ceviche?

Det godaste som finns