Search
Generic filters
Exact matches only

Långhalsar med fänkålssmör

0
Delningar
MAT

Långhalsar med fänkålssmör

Långhalsar är bland det godaste jag vet! Alltså de kräftdjur som många känner under namnen percebes eller barnacles. Jag vet att jag säger det om mycket, men det är verkligen en av de råvaror som gör mig allra lyckligast. De smakar fantastiskt gott, är kul att äta och dessutom svinenkla att hantera. Och så otroligt snygga!! Jag skulle lätt köpa dem bara för looks om de så smakat dy. Att de inte är särskilt lätta att lyckas få tag på dundrar ju på med känsla av lyx ovanpå allt.

Jag har skivit om långhalsar en gång tidigare för ett par år sen i det här inlägget där jag hävdar att långhalsar kanske är de godaste skalisarna. Efter den här helgen tar jag tillbaka det där om kanske.

Långhalsar i gott sällskap

Riktigt goda skaldjur behöver inget sällskap. Nån att dela dem med räcker gott för en perfekt måltid. Men det betyder ju inte att rätt tillbehör inte kan förhöja och förgylla. Däremot är det hemskt onödigt att låta smaksättningen ångvälta över de fina nyanserna i själva råvaran.

Hur äter man krypen då?

Jag äter gärna mina skalisar med citron, gott vin och bröd. Det räcker. Men varmt smör smaksatt med fänkål är också en favorit, helst grönprickigt av spansk körvel från trädgården och lätt vitlöksdoftande.

Ett dopp i varmt fänkålssmör och sen in i munnen

Jag högg in på dessa tillsammans med ungarna. I en solig ljum trädgård med hushållspapper till hands så vi inte behövde bekymra oss om bordsskick. Tolvåringen åt enorma mängder! Jag bara älskar det, att se ungarna verkligen njuta av riktigt god mat! Det väger upp för precis alla ”mamma, du fattar ju ingentiiiing”.

Det här är ju inte mat man kan äta på en tjusig middag där ett oklanderligt beteende är nödvändigt. Dels stänker det och har sig när man skalar långhalsarna, dels dräller det när man doppar dem i smöret. Och dels inbjuder den kattpenislika skaldjursmuskeln man halar ur höljet till ekivoka skämt.

Men svåra att äta är de verkligen inte. Betydligt enklare än kräftor, krabbor och andra vanligare skalisar. Kolla på min film där jag visar hur man gör, innan du läser vidare!

Feeders matprat

OK, har du läst ända hit om ett jättemärkligt alienliknande skaldjur misstänker jag att du är matintresserad nog att gilla vårt instagramkonto @feeders.se och vår facebookgrupp Feeders matprat där vi pratar mat i vid bemärkelse. Rätt nördigt men inte snobbigt. Välkommen!

Ingredienser

2 portioner

Långhalsar, köp alla du kommer över!!

50 gram smör
1 fin vitlöksklyfta
1/2 tsk fänkålsfrö
Ett stänk pernod
1 msk hackad färsk körvel, fänkålsdill eller dill
1 färsk röd chilli med valfri hetta
Salt efter smak

Citron och bröd till servering

Smöret är lagom till ett par personer och rejält med långhalsar, men det är bara att göra mer om man är fler. Vi doppade bröd i smöret också.

Gör så här

Tillaga långhalsarna enligt detta recept och håll varma under de få minuter det tar att tillaga smöret.

Stöt fänkålsfrön i mortel. Hetta upp smör och fänkål och låt småbubbla några minuter. Tillsätt finhackad chili och låt bubbla en minut till. Tillsätt sen riven vitlök, ett stänk pernod och en matsked eller mer finhackad körvel. Rör om och ta av plattan. Smaka av med salt och nåt stänk citron.

Servera fänkålssmöret varmt till de nykokta långhalsarna. Först skalar man en långhals genom att liksom knäcka av höljet vid den musselskalslika toppen (se länkat inlägg ovan), sen doppar den i smöret och direkt in i munnen. Den som önskar pressar över citron. Gott bröd och vin hör självklart till.

Jag och ungarna åt oss mätta

Mer spännande havsmat

Det finns så himla mycket gott från havet! Både jag och Anders är inne i en fiskperiod just nu. Själv återupptäcker jag en massa gamla favoriter som vanlig enkel vällagad gös och hel fisk på grillen. Men det finns ju så mycket mer som man lätt missar om man kör på med same old. I det här inlägget om spännande havsmat finns en hel del tips, recept och, hoppas jag, inspiration. Och så finns ju hela vår receptsamling med skaldjur också så klart.