Search
Generic filters
Exact matches only

Spännande havsmat!

0
Delningar
PRAT

Spännande havsmat!

Jag snubblade på nåt intressant på instagram, Göteborgs universitets projekt @scary_seafood. Det går i korthet ut på att lyfta fram ätbarheter från havet som vi normalt inte stoppar i oss, i alla fall inte här i Sverige, men som skulle kunna vara mat i framtiden. Tång, snäckor, sjöpung, fiskskinn, mjölke, maneter… Toppen, just underutnyttjad havsmat känner jag själv för passionerat!

Jag blev mest jätteglad men också lite provocerad ska erkännas. Det där med ”scary”. Jag är redan hemskt irriterad på hur insektsmat och många andra delikatesser och råvaror från Asien och andra världsdelar lyfts fram mest som äckliga mandomsprov. Hur ska det bidra till att vi ser dessa råvaror som riktig mat? Det förstärker mest bara att det är nåt ”jätteäckligt”. Så är det så klart inte alls i det här fallet och jag förstår deras förklaring till namnvalet. Men ändå… Nåväl, som helhet är det faktiskt mest ett ordentligt jättebra initiativ och jag ska sluta gnälla.

Diverse smått och gott håvat av döttrarna

Det finns en del andra kul initiativ inom området outnyttjad havsmat i Sverige och övriga Norden också. Bl a ett antal företag som skördar, förädlar och säljer tång, fond av sjöpung gjord av Marine Taste, bottarga från Norge och garum från Island. Dessutom finns en del kurser och workshops i ämnet. Och till min glädje verkar fiskhandlare pigga på att lyfta fram udda bifångster, ovanliga delikatesser (inte sällsynta utan ovanliga som mat) och nya produkter!

Vi har recepten!

Och så finns ju faktiskt Feeders. 🙂 Nedan har jag listat ett antal av våra recept på havsmat som många kanske ännu inte hunnit få upp ögon och smaklökar för. I sommar kommer mer, inte minst när jag är i stugan i Hamburgsund.

Grönt från havet

Är även du öppen för att testa nya råvaror från havet? Har du intressanta tips i ämnet? Tipsa och fråga gärna i Feeders Matprat på Facebook! Och om du mest är nyfiken på vad vi hittar på, håll då koll på Feeders instagram @feeders.se i sommar.

/Mia