Search
Generic filters
Exact matches only

Ljuvligt smör med rörhinna

0
Delningar
MAT

Ljuvligt smör med rörhinna

Rövhinna.

Så, då var det sagt. Jag har redan råkat skriva fel en gång på denna rörformade tång som även går under det passande namnet tarmtång, och jag är ständigt rädd att göra det igen. Men nu är det redan gjort i detta inlägg så att jag kan bekymra mig om annat. Som att försöka förmedla hur jäkla ljuvligt gott detta smör med rörhinna är t ex.

Det här är ett väldigt lättgjort smör med en fyllig och fin smak av min favorittång rörhinna. Det smakar hav, umami och faktiskt något som liknar tryffel. Det är både karaktäristiskt och smakrikt och samtidigt milt och sticker liksom inte ut så värst. Dessutom är det otroligt vackert! Därför är det så användbart på mackor, till kött, fisk och grönsaker, i risotto och egentligen överallt där man kan klicka i lite smör.

Som med alla kryddsmör så är detta lätt att variera. Det är bara att tillsätta lite chili, peppar, citrusskal, citrusjuice, färsk tryffel, vitlök, ramslök, gräslök, örter, soja och sesamolja, koncentrerad skaldjursfond eller vad man nu önskar komplettera den fina tångsmaken med. Se detta som ett grundrecept. Eller recept förresten, det här är verkligen enklaste enkla, knappt ett recept.

Feeders instagram finns en händelse som heter Västkusten. Där finns film på rörhinna och en hel del annan västkustmat. Följ oss gärna där!

Ingredienser

Gott smör eller margarin för den som föredrar det
Färsk rörhinna / tarmtång
Någon droppe citron
Salt efter smak

Gör så här

Låt smöret stå framme och mjukna en aning så det blir lättare att mixa. Skär eller klipp färsk rensad och väl urkramad rörhinna grovt och blanda i den i smöret. Tillsätt eventuell annan smaksättning. Proportionerna kan du själv välja men jag föredrar ganska mycket rörhinna, kanske en del rörhinna till två delar smör. Mixa tills du har ett vackert grönt smör. Smaka av med salt. Låt stå kallt ett tag för att blomma ut i smaken. Servera till bröd eller varm mat, eller varhelst du skulle ta en klick smör.

Förvara smöret kallt men ta gjärna fram det ett tag innan det ska användas så det hinner mjukna. Vill du förvara det längre än en vecka så går det fint i frysen i korvar med plastfolie ikring.

Läs mer om tång, snäckor, musslor och andra strandfynd på västkusten och hur du kan använda dem.