Search
Generic filters
Exact matches only

Chicago deep dish pizza

1
Delningar
MAT

Chicago deep dish pizza

deep dish pizza

Receptet på Chigaco deep dish pizza har tidigare publicerats av mig på Taffel.

Idag ger vi oss på Chicagos stolthet, den tjocka, pajartade och djupt hedonistiska ”deep dish pizza”. Är det en paj eller en pizza? Helt klart en pizza skulle jag säga då jag älskar det här och normalt sett inte är speciellt förtjust i pajer (utom den här kräftpajen).

Det är liksom en rätt ordinär pizzadeg som används och skillnaden mot en vanlig pizza är att man sopar ner degen i en panna på ungefär samma sätt som en pajdeg och att man då får plats med mer fyllning. Det är alltså en pizza, med i runda slängar 5-7 gånger mer fyllning. Den som inte förstår att det är bra borde lära sig förstå saker mycket bättre.

Glutenfri deg

Dagens recept är skrivet med glutenfri deg. Egentligen är alla mina recept glutenfria (då jag har celiaki) men jag brukar inte göra någon grej av det. Anledningen till det är att jag i grunden tycker alla glutenfria bröd är småäckliga. Det finns ett par sorter som i bästa fall är ätbara, men det är ungefär vad man kan våga hoppas på.

Den här glutenfria degen spöar inte en riktig pizzadeg, men den är definitivt den bästa glutenfria pizzadegen jag gjort, därför är den värd att skriva om. Har ni inte celiaki i famlijen finns det ingen som helst anledning att välja den här degen, gör då en vanlig pizzadeg.

Just det, en sista sak. Jag använder xantangummi i degen och det har verkligen en funktion då det ger degen lite mer stuns som liknar det som gluten ger ett vanligt bröd. Skaffa hem en liten burk, det går att köpa på nätet.

Största delen av min inspiration kommer från det här receptet, jag har dock bytt ut den amerikanska torrjästen mot vanlig jäst.

Ingredienser

6 stora portioner

Glutenfri pizzadeg (eller använd vanlig pizzadeg)

5 dl glutenfri mjölmix (jag kör med Finax)
1,5 tsk xantangummi
0,5 dl halvgrovt polentamjöl
1 msk socker
2 tsk salt
2 dl fingervarmt vatten
3/4 jästpaket
0,5 dl rapsolja
lite olivolja

Fyllning

300 g riven cheddar
200 g tärnad rökt skinka
300 g champinjoner, grovt skivade och smörstekta
100 g svarta oliver
Tomatsås (använd t ex tomatsåsen från det här receptet)
30-50 finriven parmesan
svartpeppar
oregano

Gör så här

Glutenfri pizzadeg

  1. Blanda de torra ingredienserna till degen ordentligt i en bunke. Slamma upp jästen i vatten (”slamma” är den korrekta benämningen för vi ”löser” den minsann inte /mvh Besserwisser).
  2. Häll försiktigt ner först oljan och sedan jästvattnet i bunken med de torra ingredienserna, alltmedan du rör i det med en sked. Mot slutet kan du behöva knåda lite med händerna, men du behöver verkligen inte knåda så länge. Degen är faktiskt rätt schysst att jobba med.
  3. Kleta olivolja runt degen, slå in den i plastfolie och låt den jäsa rumsvarmt i en timma. Tryck sedan ut degen rätt så tunt i en eller flera stekpannor som du smort innan med olja. Här blir det lite bökigt då du behöver en förbaskat stor panna (min har en bottenyta på 32 cm) om du ska kunna använda all deg. Alternativet är att du använder något annat eller två mindre pannor. Du kommer nog på något. Se går upp ungefär 3 cm på på väggarna hos pannan.

Fyllningen

  1. I sån här mat blir tomatsåsen enormt viktig och som vi alla vet så blir en tomatsås grymt mycket bättre av att koka länge. Använd tomatsåsen i det här receptet och koka minst tre timmar. Du kommer behöva ungefär hälften av den såsen men resten fryser du bara in och använder på pasta på tisdag.
  2. Börja med att lassa ner hälften av den rivna cheddarn i pannan på degen. Lägg därefter på skinka, champinjoner och oliver. Fyll på med resten av cheddarn och smeta därefter på tomatsåsen. Avsluta med riven parmesan och krydda därefter med svartpeppar och oregano.

Gräddning

  1. Förvärm ugnen till 225°C (200°C i varmluftsugn), Lägg på ett aluminiumfolielock på pizzan och grädda i 20 minuter i mitten av ugnen. Ta därefter bort folien och grädda i ytterligare 10 minuter.
  2. Ta ut pizzan och låt den vila i en kvart. Då sätter den sig lite så den inte bara faller isär när du börjar skära upp den. Skär upp i tårtbitar och njut. Senare på kvällen kan du smyga in i köket och äta en lika stor bit stående vid kylskåpet.