Search
Generic filters
Exact matches only

Salsa criolla med culantro och lime

0
Delningar
MAT

Salsa criolla med culantro och lime

Peruansk salsa criolla är som en enkel smakrik löksallad mer än en sås. Den är ett perfekt tillbehör till mycket och väldigt lätt att laga. Inga specialingredienser behövs egentligen, men just här har jag valt att använda den koriandersmakande örten culantro . Byt mot koriander eller oregano bara om du inte har.

Bilden ovan är missvisande i att den visar örten huacatay och inte culantro, eftersom jag använde den i peruanska quesadillas jag lagade vid samma tillfälle. Se bilden nedan istället, den cisar ett knippe culantro. Culantro finns ofta i thaibutiker under namnet long coriander. Den heter sallatsmartorn på svenska och eryngium foetidum på latin och det går utmärkt att köpa frön och odla själv. Som koriander smakar den men ännu lite kraftigare.

Bilden är missvisande även i att man ser två chilisorter som jag inte använde i denna salsa, röd peruansk rocoto och en lila och röd brokbladig chili som jag använde i en annan rätt som serverades samtidigt. Aji amarillo är vackert solgul och har en egen väldigt trevlig smak. Använd den om du hittar eller odlar, välj annars färsk jalapeno eller vilken chili du nu tycker om.

Salsa criolla passar bra till…

Ingredienser

2 rödlökar eller 6 schalottenlökar
1/2 msk vitvinsvinäger
2 msk limejuice
1 krm malen spiskummin
1 msk culantro eller koriander
1/2 tsk salt
1 färsk aji amarillo, jalapeno eller annan god chili
1 msk majsolja eller olivolja

Salt till blötläggningsvatten

Gör så här

  1. Skär rödlöken i strimlor på längden. Skär av botten först, rotsidan av löken alltså, så strimlorna inte sitter fast i varandra. Den känns mildare när den skärs på längden än på tvären, plus att det ser ut som det ska då.
  2. Lägg löken i en skål med lättsaltat vatten. Låt stå en kvart. Skölj löken. Upprepa proceduren en gång. Låt sen rinna av.
  3. Skär bort fäste och innanmäte från chilifrukten och skär den sen i tunna tändsticksstavar. Strimla culantron fint eller hacka koriandern.
  4. Blanda övriga ingredienser i en skål och blanda sen i löken. Smaka av – mer eller mindre av något? Lime kan ha olika kraftig syra, chilin vara olika het. Låt sen stå en timme innan servering.