Search
Generic filters
Exact matches only

Trikinfrågan

4
Delningar
PRAT

Trikinfrågan

trikinmännen

Som ni kanske har noterat så använder både jag och Mia mycket viltkött i våra recept. Eftersom jag jagar mycket vildsvin, och även ger Mia en hel del, så så är det naturligt. Nu senast har det faktiskt varit lite björn som lagats också och då aktualiserades trikinfrågan ännu mer.

Vi har i samband med att vi delar våra recept och matbilder i sociala medier noterat en grej. Det kan kanske tyckas lite småaktigt av oss att ta upp det såhär i en bloggpost men det sker så pass frekvent så det börjar bli dags att diskutera det. Det handlar om trikiner.

Trikinfrågan

Vad menar vi med trikinfrågan? Väldigt ofta när vi postar länkar till recept eller bilder kring vår mat på sociala medier så dyker frågan upp om vi verkligen trikintestat köttet. Frågan ställs av omtanke och det är så klart fint, men när man fått den ett par hundra gånger så kan det vara dags att ta tag i den med ett blogginlägg.

Det är nämligen så att alla vildsvinsjägare känner till trikiner. Jag trikintestar alla djur jag skjuter och det gör även mina jaktkamrater. Det är en självklarhet både för att vi inte vill ha maskar i maten och för att vi vill ha koll på djurstammarnas hälsa och veta om trikiner finns i området. Vi trikintestar dessutom innan vi lägger ut slaktresterna i skogen (det är enda sättet utom kremering att göra sig av med resterna och det är både lagligt och rekommenderat).

Vad är trikiner och hur stor är risken att bli smittad av trikiner?

Trikiner är små maskar som lever i muskulaturen hos främst smågnagare. De kan överföras till andra däggdjur som äter kött, d v s rovdjuren och allätarna, t ex räv, grävling, björn och vildsvin). Även människan kan bli smittade och det kan ge upphov till trikinos – en infektionssjukdom som visserligen kan bli allvarlig men den är extremt ovanlig i Sverige. Att det är ovanligt i vårt land kan man förstå med tanke på att man i hela världen har runt 10000 fall av sjukdomen. Som jämförelse kan nämnas att runt en kvarts miljon människor träffas av blixten årligen… Trikiner är dessutom väldigt ovanligt hos vildsvin (och björn).

Men låt då säga att jag ändå har trikiner i mitt vildsvinskött. Hur farligt är det då? Trikiner är djur och jobbar man med hängslen och livrem så dödar man av alla trikinägg och trikiner om man hettar upp köttet till 68°C. Jag ser sällan någon anledning, av smakmässiga skäl, att ligga under den temperaturen när jag tillagar vildsvin.

Ibland vill vi kanske äta köttet rått och har vi trikintestat köttet med negativt resultat så är risken för trikinsmitta ändå försvinnande liten.

Ja, vi testar köttet!

Så sammanfattningsvis gällande trikinfrågan så vill vi här komma med ett uttalande. Vi trikintestar allt kött. Du behöver inte oroa dig.

Puss!