Search
Generic filters
Exact matches only

Ackee and saltfish, frukost på Jamaica

0
Delningar
MAT

Ackee and saltfish, frukost på Jamaica

Det här är en vanlig frukosträtt på Jamaica. Den är enkel att tillreda och väldigt god. Förutom ackee som kan vara svår att få tag på utanför storstäderna är det inga större konstigheter alls. Ät ackee and saltfish till frukost, kanske med bröd, friterade matbananer och kaffe med kondenserad mjölk.

Testa ljudet och kom i stämning!

En gång i tiden arbetade jag på ett väldigt stort amerikanskt företag. En höjdare skulle komma till anläggningen i Uppsala, en kostym med ett amerikanskt leende, Viktig Man. Globala företagsvärldens motsvarighet till en rockstar på turné. Inte en av de allra största men stor nog att det skulle generera en jäkla massa jobb med att bygga en scen och förbereda frågor och distribuera backstage passes till stans snyggaste groupies och sortera ut bruna M&Ms. Ok, andemeningen åtminstone.

Vi anlitade ett lokalt företag för hjälp att hålla i arrangemanget och dagen innan skulle scen, stolar och teknik riggas i anläggningens idrottshall. Varje minut var inplanerad, folk var stirriga över detta Väldigt Viktiga. Så kom eventfixarna. En skock unga killar. Det första de gjorde var att rigga ljudet och på med musik på hög volym. ”VI MÅSTE TESTA LJUDET” förklarade de. Sen testade de i flera timmar medan scenen och allt riggades, och det var så jäääkla skönt med en avslappnad oas mitt i allt detta corporate.

Ett annat minne från samma företag. Vårt lilla communications team drog iväg till Stockholm. Jag minns inga omständigheter, om det var jobb eller privat, men vi hamnade på en jamaicansk restaurang nånstans på Söder. Jag valde jerk cicken till huvudrätt och till förrätt blev det nåt nytt för mig, ackee and saltfish. Väldigt gott och trevligt alltihop, och det där teamet är fortfarande mina vänner.

Ackee, äggröra i fruktform

Ackee är alltså en frukt som smakar som och har konsistens som äggröra. Tydligen är den dödligt giftig om den är omogen men eftersom jag förlitar mig på ackee på burk, det enda jag fått tag på här i Sverige, så behöver jag inte bekymra mig över att själv bedöma mognaden. Burkarna har jag köpt i en liten Afrikansk butik här i Uppsala (ja Afrikansk, mat från flera länder). Jag antar det inte är så lätt att hitta på mindre orter men i Stockholm vet jag att det finns.

Saltfish är precis som det låter saltad fisk, dessutom torkad. Den måste blötas upp innan användning men det är enkelt gjort. Saltfish lyckades jag inte få tag i så jag använde isländsk hardfiskur istället, även det torkad fisk men vad jag vet osaltad. Medan saltfish behöver saltas av så får man istället salta hardfiskur vid kokningen för att den ska efterlikna saltfish. Hardfiskur är lätt att beställa över nätet.

Mer karibisk mat

Ingredienser

2-4 portioner beroende på hur det serveras

1 burk ackee, ca 300 g
1 torkad fiskfilé, kanske 150 g, saltfish eller isländsk hardfiskur
2 msk olivolja
3 schalottenlökar eller 1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 habanero, helst varianten scotch bonnet
Några strån färsk timjan
1 liten paprika, röd, gul eller grön
1 stor tomat, gärna en fast och smakrik sort
Två salladslökar
Salt och nymalen svartpeppar efter smak

Vatten till kokning av fisken. Ifall du använder osaltad fisk, tillsätt en halv matsked salt per liter vatten.


Gör så här

  1. Blötlägg den torra fisken i en timme. Häll sen av vattnet och koka fisken i färskt vatten så det täcker gott och väl, runt tjugo minuter eller tills fisken mjuknat. Enbart vatten om du använder saltfish, saltat vatten ifall du använder hardfiskur. Kanske en liter vatten till en halv matsked salt är lagom.
  2. Dra isär fisken i mindre bitar, lagom att rymmas i en tugga med en grönsaksbit eller två. Strimla paprikan och löken, och skär tomaten i kuber. Skär salladslöken i skivor.
  3. Hetta upp oljan i en stekpanna. I med lök, vitlök och finstrimlad habanero. Stek under omrörning några minuter på medelvärme. Tillsätt sen paprika, salladslök och avrepade blad från ett par strån färsk timjan. Fortsätt stekningen under ett par minuter och tillsätt sen fisken och låt steka ytterligare några minuter. Det ska dofta gott! Tillsätt tomaterna och stek nån minut till, fortfarande under omrörning. Smaka av med salt och peppar.
  4. Låt ackee rinna av ordentligt. Häll i dem men rör inte om utan vänd istället försiktigt ned dem i fisk- och grönsaksblandningen, annars går de lätt sönder och blir till ett gegg. Låt rätten bli genomvarm och ta den sen av spisen och låt stå ett par minuter.
  5. Ät ackee and saltfish till frukost, kanske med bröd, friterade matbananer och kaffe med kondenserad mjölk.

Sugen på mer?