Search
Generic filters
Exact matches only

Karibisk fläskgryta

3
Delningar
MAT

Karibisk fläskgryta

karibisk fläskgryta

Jag kallar det här för en karibisk fläskgryta men fan vet om den inte är lika mycket asiatisk ändå. I regel upplever jag det karibiska som lite fruktigare, men det behöver ju inte heller vara någon sanning. Egentligen är det lite skitsamma för gott är gott alldeles oavsett varifrån det kommer.

Lite svacka

Jag har lite skrivsvacka just nu. Jag lagar mycket mat men förmår mig inte riktigt att plita ner det så det får bli fokus på Instagram istället. Du följer väl förresten vårt instagramkonto (man måste, annars får man smisk. Och inte sånt där bra smisk ens). Nej det har blivit lite klent med skrivandet och jag är så oändligt tacksam över att Mia håller ångan uppe och skriver så in i bomben. Det är det fina med att vara tvp om en blogg, det behöver inte bli tyst. Men jag tänker inte skämmas. Matbloggande är ett rent nöje för mig och har jag ingen lust så blir det inte bra. Nu har jag dock en väldig lust igen. Så himla skönt.

Tillbaka till karibisk fläskgryta

Jag skriver fläsk men i mitt fall är den lagad på vildsvin. Det är det köttet jag har och jag använder det rakt av istället för fläsk från tamgris. Faktum är att jag knappt köpt något kött sedan november.

Grytan är en sån där sort som känns somrig på samma sätt som jag tycker att Gumbo gör. En lite syrlig gryta med tillbehör som inte är så stabbiga känns inte alls höst och vinter på samma sätt som viltskavsgryta eller kalops. Chili gör också sitt till för att somra upp en grytjävel.

Käka gärna den här bönsalladen till grytan, tillsammans med ris och sojafräst mangold eller spenat. Maten är kraftigt inspirerad av det här receptet.

Här har ni förresten recept på en annan fläskgryta, men den är mexikansk och kanske lite mer autentisk än vad dagens gryta är. Är du sugen på mer karibisk mat så har vi några recept här.

Ingredienser

6 portioner

Karibisk fläskgryta

1 kg fläskkött (vilt eller tamt), välputsat och skuret i tärningar
salt
2 msk neutral olja
1 röd paprika, grovt skuren
4 salladslökar (eller en stor gul lök), hackade
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk hoisinsås
1 msk ljus soja
saft från en lime
0,5 dl jordnötssmör med bitar av jordnöt i
1 tsk spiskummin
1 färsk chili av något slag (jag tog en stor stark jalapeno), hackad
1 burk konserverade tomater
salt och peppar och eventuellt mer lime för avsmakning

Tillbehör

Ris
Bönsallad
Fräst mangold eller spenat
lite hackad koriander
limeklyftor

Gör så här

  1. Salta köttet och låt det stå en kvart. Stek det sedan riktigt hett i oljan. Det är viktigt att få till snygg stekyta för det gör massor för smaken.
  2. Fräs paprika, lök och vitlök i olja i en gryta tills paprikan mjuknat lite. Tillsätt sedan hoisinsås, soja, limesaft, jordnötssmör, spiskummin, chili, konserverade tomater och det frästa köttet.
  3. Låt grytan puttra utan lock i en timma. Vi vill liksom reducera ihop den ordentligt. Har du lite segare kött så kan du koka längre. Du vill liksom ha det riktigt mört och saftigt. Blir det för mycket reducerat i grytan så kan du röra ner lite vatten och fortsätta koka.
  4. Smaka av med salt, svartpeppar och eventuellt lite limesaft om du känner att du behöver få upp syrligheten lite.
  5. Servera med tillbehören och drick gärna ljus öl till maten.