Search
Generic filters
Exact matches only

Bookmaker Toast på vildsvin

0
Delningar
MAT

Bookmaker Toast på vildsvin

bookmaker toast

Gott folk! I helgen körde jag med någon typ av besinningslös grillning i stugan i Hälsingland. Det blir alltid så för mig på våren när jag börjar åka dit för i Uppsala blir det ingen grillning. Tung grillabstinens självmedicinerades med framgång. Jag grillade flera andra grejer som jag också kommer skriva om men just Bookmaker Toast på vildsvin var en av de enklare.

Förra veckan skrev jag lite med Elin Sobczak som har den utmärkta podden Jobba jobba jobba (där jag för övrigt varit med) för hon hade funderingar på att göra bookmaker toast inspirerad av min vildsvinsmacka. Jag blev i min tur inspirerad av henne och bestämde mig för att göra en grillvariant av något liknande.

På grillen körde jag en liten kotlettrad från årsgammalt vildsvin (levandevikt på 30 kg). Vill du göra mackan själv så kan du med framgång använda kotlett eller filé från tamgris. Det viktiga här är att du grillar och dricker öl samtidigt.

Mackan är så där enkel men ändå lyxig. Du skulle kunna göra den skitgoda vitlökssåsen från Fläskberg™ om du vill, men jag nöjde mig med ett tjockt lager Hellmanns. Äpplena tillför syra och krispighet så skippa inte dem. Var inte heller en jävla tönt vad gäller pepparroten. Du ska ha ett berg av nyriven pepparrot annars gör du fel. Det vill du väl inte ändå?

En viktig sak är att du kommer få buljong över efter att du tagit ur köttet. Släng för helvete inte den! Slänger någon annan den så får man rent juridiskt sett använda en hel del våld på vederbörande och det kan nog vara lämpligt i fostrande syfte.

På instagram finns det skitstora och populära konton som i princip bara visar hur någon skär kött. Jag blir lite irriterad på hur andefattigt det är men jag kan ändå inte låta bli att gilla det. Här är mitt bidrag. Notera den pissigt slöa Globalkniven. Någon borde sparka mig i ansiktet.

Ingredienser

4 portioner

300-500 g kotlett eller filé från vildsvin eller tamgris
valfri rub (jag körde med kreolsk kryddblandning)
5 dl god buljong (jag använde hemgjord kycklingbuljong, men du kan så klart använda tärningar också)
0,5 dl ljus soja
1 msk sherryvinäger
0,5 tsk mortlade fänkålsfrön, eller fänkålspollen (se ovan)
1 msk superfinhackade hasselnötter
4 rostade brödskivor
massor av Hellmanns majonnäs (eller varför inte den här vitlökssåsen?)
fint strimlad isbergssallat
tunt skuret grönt äpple
en massa nyriven pepparrot
4 äggulor

Gör så här

  1. Krydda köttet ordentligt och tänd grillen. Placera briketterna/kolet i ena sidan av grillen så du både kan grilla yta direkt över och sedan lägga åt sidan och grilla indirekt tills köttet är klart.
  2. Lägg köttet direkt över glöden och grilla på utav helvete runtom. Bränn gärna ytan lite. Jag har en text om bränd smak som krydda i huvudet, ska bara få ur mig den på bloggen.
  3. Sätt in en termometer i köttet och lägg den vid sidan om glöden och lägg på locket. Kör upp köttet till 55°C i innertemperatur.
  4. Koka upp buljong, soja, sherryvinäger och fänkålsfrön. Smaka av med salt om du tycker att det behövs.
  5. Skär upp köttet ganska tunt och lägg sedan ner det i buljongen. Knäpp av plattan och ställ av kastrullen.
  6. Nu är det dags att montera ihop mackan. Kör i den här ordningen: Bred ett pinsamt tjockt lager majonnäs (eller vitlökssås), lägg på sallat och äppelskivor, lyft upp skivor av köttet och lassa på och avsluta med att göra ett ’fågelbo’ av riven pepparrot och lägg äggulan mitt i.
  7. Servera med ölen som eventuellt är kvar efter grillningen.