Search
Generic filters
Exact matches only

Mu

0
Delningar
MAT

Mu

Den som kan sina cocktails ser att den här liknar en Clover club. Man kunde tro att jag börjat så och bara kryddat upp den men vägen var den omvända. Jag tog avstamp i den kinesiska spriten baijiu och försökte hitta smaker som skulle komplettera. Hallon och ingefära är ju en fin smakkombination, och för att skruva till det lite extra smaksatte jag även med sichuanpeppar.

Mu? Kor gillar i och för sig vackert hallonröd klöver men det ligger nåt annat bakom namnet. Jag försökte hitta nån skruv på namnet Clover club men China club finns ju redan. Så då tänkte jag klöver på mandarin och google translatade det. Klöver heter alltså mu i Kina. Och vem är jag att tjafsa med Google? MUUUU!

Använd bra grejer, då blir det svingott!

Hallonjuicen är avgörande för hur lyckad den här drinken blir. Köpejuice funkar fint, bara den är god. Eller så pressar du egen av färska eller frysta hallon.

Sichuanpeppar har en trevlig citruskryddig smak men framför allt är det surret på tungan man vill åt. Alltså surr och pirr på tungan, nästan att det känns som att tungan vibrerar! Det brukar jämföras med att slicka på ett batteri och det stämmer rätt bra med känslan. Låter gott, eller hur? Även med sichuanpeppar gör kvaliteten stor skillnad. Den gör också receptet på sockerlag svårare, för hur stark smak sockerlagen får beror på hur bra peppar du fått tag på. Min är väldigt bra, så jag använder den mindre mängden peppar. Men så himla bra peppar har man tyvärr sällan turen att få tag på.

Just, höll på att missa att kommentera en nyckelingrediens. Baijiu, kinesisk sprit! Mitt första försök att göra en drink med baijiu var denna, baijiu side, jag broderar ut lite mer om smaken och vilken sort jag använder i det inlägget. Där finns en länk till Systembolaget också, för denna roliga sprit finns att beställa där nu tack vare Ludvig Sääf!

Fler sätt att bli full finns så klart under kategorin Bli full.

Ingredienser

3 cl gin
1 cl baijiu, jag använde Luzhou Laojiao
3 cl hallonjuice
1 cl sockerlag med sichuanpeppar
1 krm ingefärsjuice
1 äggvita
Is till skakning

Sockerlag med sichuanpeppar

1/2 till 1 dl sichuanpeppar, så bra kvalitet som möjligt
1 dl vatten
1 dl socker

Här fann jag receptet på sockerlagen. Jag använde en mindre mängd sichuanpeppar när jag gjorde, eftersom den peppar jag har är så himla smakrik.

Gör så här

Sockerlag med sichuanpeppar

  1. I en liten kastrull, koka upp vatten, socker och en tredjedel av pepparkornen. Ta kastrullen av plattan när det börjat koka så smått. Låt stå en kvart.
  2. Häll i ytterligare en tredjedel av pepparkornen och upprepa proceduren, sen ytterligare en gång.
  3. Låt svalna med pepparkornen i och sila sen av kornen med en finmaskig sil.

Mu

  1. Riv den färska ingefäran på finaste delen av ett rivjärn. Det blir mest ett mos. Kläm ur juicen ur moset. Finns säkert nåt mer elegant sätt att göra detta, men så gör i alla fall jag.
  2. Häll i samtliga ingredienser i en shaker. Skaka ordentligt. I med en rejäl näve is och skaka ordentligt i ytterligare en halvminut. Sila upp i snyggt glas och garnera med hallon på en tandpetare, alternativt ett pepparkorn på skummet.

Fler sätt att bli full finns så klart under kategorin Bli full. Mer kinesiskt hittar du på denna sida med Feeders kinesiska recept.