Search
Generic filters
Exact matches only

Baijiu side

0
Delningar
MAT

Baijiu side

Jag har köpt en flaska kinesisk sprit, baijiu!!! Det finns några sorter som tydligen har ganska olika karaktär att välja bland i systembolagets beställningssortiment. Eftersom jag inte kan någonting alls om kinesisk sprit bara tog jag en blint ur listan och lät slumpen avgöra vad det blev, en Luzhou Laojiao.

Min dotter fick lukta på nyinköpet. ”Handsprit, banangodis, hostmedicin och alldeles för mogna päron” blev domen. Och hon har rätt, nånting ditåt är verkligen hur det både doftar och smakar. En ton av låtsasananas är det första övertydliga jag slås av. Anis är också tydligt i doften, än mer i smaken. Som en fruktlikör från Östberlin men utan sötma.

Fascinerande och verkligen inte helt lätt att begripa vad tusan man ska göra av detta. Men jättespännande!! Att försöka överrösta smakerna är lönlöst. Alltså verkligen. Så jag tänker att if you can´t beat ’em, join ’em! I med en skvätt ananasjuice för att förstärka istället. Och så cointreau för ytterligare frukt.

Men lite klamrar jag mig ändå fast vid sargen så här i början av min bekantskap med baijiu. Jag skissar upp drinken löst som en sidecar.

Baijiu! Du och jag ska bli kompisar!

Ingredienser

2 cl färsk citronjuice
1 cl ananasjuice
2 cl cointreau
2 cl baijiu
4 cl konjak
En massa is

Gör så här

  1. Frys ett cocktailglas.
  2. Häll juice, likör, baijiu och cognac i en isfylld shaker. Skaka för att kyla drinken.
  3. Sila upp drinken i glaset.