Search
Generic filters
Exact matches only

Aguachile på tonfisk

0
Delningar
MAT

Aguachile på tonfisk

Jag har den första riktiga vårdagen idag!! Har plockat tussilago och gått bort till hästhagen och tittat på fjärilar och myller i myrstackar. Det är lite blåsigt men ändå milt och soligt. Vi tinar!

Såna här dagar är bara inte köksdagar. Även om både lugn och energi är på topp så vill jag ju inte fastna inomhus. Jag fixar nån enkel mat. Sen går jag runt i trädgården och petar, inspekterar vad som alldeles precis börjat växa.

Aguachile är en mexikansk variant av cevice. Chilivatten betyder det ordagrant. Rå fisk i en syrlig och chilihet dressing. Vårgrön gör jag min, med gurka istället för vatten och koriander som mixas med. Den som inte gillar koriander byter ut den mot mynta eller citronverbena bara.

Andra snarlika rätter

Ingredienser

2 portioner

400 g färsk tonfisk eller annan god fisk
4 lime, juicen
6 cm gurka
2 färska heta jalapenos
Några kvistar koriander alternativt mynta eller citronverbena
Salt efter smak
1 stor schalottenlök
3 msk tärnad gurka
Några ärtskidor
Olivolja
Nymald svartpeppar

Till servering

Friterade tortillabröd av majs eller vete
Avokado

Gör så här

  1. Halvera jalapenos på längden och ta bort stjälk och fröhus. Dela i grövre bitar. Dela även gurkan i några bitar. Lägg i en skål tillsammans med koriander och pressad lime. Mixa ordentligt med mixerstav. Smaka av med salt.
  2. Sila vätskan så att eventuella småbitar försvinner. Det gör inget om det är pyttebitar kvar och vätskan är grumlig.
  3. Strimla ärtskidorna. Skär av ändarna på schalottenlöken. Halvera den på längden, och skär sen tunna klyftor. Eftersom du skurit av ändarna ska klyftorna inte hålla ihop utan gå att dela i tunna strimlor.
  4. Skär fisken i inte alltför små kuber. Lägg kuberna i botten på två serveringsskålar.
  5. Häll det gröna silade chilivattnet över. Det är inte säkert att allt behövs. Kuberna ska inte täckas alldeles. Ringla lite olivolja över. Strö sen grönsakerna över fisken. Mal över lite svartpeppar. Ät direkt, gärna med nyfriterade tortillabröd och avokado.

Här hittar du mer mexikansk mat.