Search
Generic filters
Exact matches only

Shrimp souse, räkor som i Trinidad

0
Delningar
MAT

Shrimp souse, räkor som i Trinidad

Det är oktober. När jag lagar detta är det tisdag. Jag vill inte oktober. Jag vill inte tisdag. Googlar ”caribbean food”.

Souse så klart!! Detta har jag lagat många gånger innan men mest av kycklingfötter och grisöra. Jag råkar vara väldigt förtjust i kycklingfötter, jag gillar tuggmotståndet och de är kul att gnaga i sig. Likaså grisöra som har en trevlig knaprig konsistens. Båda tar dock sin tid att koka plus att jag inte hade varken fötter eller öron hemma och då blir det bökigt att spontanlaga. Men räkor? Ja, räkor!

Riktigt ordentligt gott är detta, superenkelt att sno ihop dessutom. Hett, syrligt och friskt i smaken! Lite som ceviche fast en helt egen rätt. Jag tycker det är gott att äta friterade matbananer, plantains, till. Recept på såna bananchips finns i det här inlägget.

Ingredienser

2 portioner

400 g råa skalade räkor, alternativt kokta kycklingfötter, kokta strimlade grisöron eller bläckfisk
1 gurka, skalad och skivad
1 liten gul lök i ringar
2 lime, juicen
1 färsk vitlöksklyfta, riven
Färsk chili efter smak, finhackad. Helst scotch bonnet eller habanero.
1 dl vatten
1 citron i skivor
1 näve koriander, grovhackad
Salt efter smak

Gör så här

  1. Koka räkorna hastigt i lättsaltat vatten, eller ännu hellre ånga dem. Låt dem inte bli överkokta. Det tar inte många minuter för räkor att tillagas. Låt dem svalna.
  2. Blanda allt utom gurkan. Tillsätt gärna en lime först och smaka av hur syrlig du vill ha rätten med den andra. Likaså chilin är bäst att tillsätta lite först och sen mer efter smak. Smaka även av med salt.
  3. Låt stå i kylskåp en timme.
  4. Tillsätt gurkan, rör om ordentligt.
  5. Servera i lite djupare tallrikar tillsammans med en del av lagen. Servera gärna bananchips till.