Search
Generic filters
Exact matches only

Uer med grönsaker, citron och basilika

1
Delningar
MAT

Uer med grönsaker, citron och basilika

Varför äter jag inte mer fisk? Det är fasen obegripligt. Jag älskar fisk, det är lätt att laga och dessutom relativt prisvärt om man inte nödtvunget måste köpa nån viss sort. Jag brukar kolla vad som ser fint ut och har vettigt pris snarare än bestämma sort innan jag handlar. När jag nu äter fisk alltså.

Eller egentligen äter jag nog ganska mycket fisk faktiskt men periodvis glömmer jag av det. Nyss har det varit en sån period. Och nu återupptäckandets glädje!

Uer är en trevlig fisk, både god och vacker med sitt rödaktiga skinn. Jag serverar den helst stekt bara som den är, möjligen med vitlök och nån örtkrydda. Potatis och sås eller enkla grönsaker blir fint till. Jag krånglar helst inte till den här typen av fisk för mycket med en mängd tillbehör för det behövs liksom inte.

Enkelt säger jag och klämmer sen i med mammas fantastiska hemodlade grönsaker. Ja, det är klart att det går att hålla det enkelt med smakrika lyxråvaror! Och lika klart att man inte alltid har nyskördade hemodlade medelhavsgrönsaker att tillgå. Lösningen för mig är att inte välja råvaror utifrån vad jag bestämt mig för att laga, utan att försöka laga det som råkar finnas att få tag på och är fint just nu. Är det höst och finns rödbetor så blir det rödbetor. Är det midvinter ger jag tusan i att försöka skrämma liv i några odöda tomater och går istället rakt på potatispuré med mycket smör.

Det här är i alla fall enkelt nog att vara vardagsmat och gott nog att vara finmat.

Ingredienser

2 portioner

2 uerfiléer med skinn
1/2 dl majonnäs
Olivolja till stekning

Grönsaksblandning

1 röd paprika
2-3 små aubergine eller knappt en halv av vanlig storlek
2 vitlöksklyftor
1 dl svarta oliver med kärnor
1 dl vatten
1,5 dl stora vita bönor, kokta
1 citronhalva
Några kvistar färsk basilika
Olivolja
Salt efter smak

2 citronhalvor

Gör så här

Grönsaksblandning

 1. Gör först grönsaksblandningen. Skär aubergine och paprika i mindre bitar. Skiva vitlök tunt.
 2. Stek auberginen under omrörning i ganska rikligt med olivolja på strax över medeltemperatur tills den mjuknat och tagit lätt färg. Tillsätt paprika och vitlök. Fortsätt steka under omrörning tills vitlök och paprika mjuknat lätt.
 3. Tillsätt oliver och stek några minuter till.
 4. Tillsätt bönor och vatten och rör om. Salta försiktigt, tänk på att oliverna är salta.
 5. Höj värmen en aning och låt vattnet koka in under fortsatt omrörning.
 6. Stek de tre citronhalvorna med snittytan nedåt i olivolja i en separat panna. De ska ta färg.
 7. När vattnet kokat in i grönsaksblandnigen, kläm över ganska ordentligt med citron från en citronhalva. Smaka så det blir lagom syrligt och smaka även av med salt.
 8. Ta undan några fina blad basilika till dekoration. Riv eller strimla resten av basilikabladen grovt. Vänd ner dem i grönsaksblandningen.
 9. Ta åt sidan och håll varmt medan du steker fisken.

Stekt uer

 1. Salta den skinnfria sidan av fisken lätt. På skinnsidan, skär ytliga skåror genom skinnet men inte så mycket djupare, ett par tre cm mellanrum blir lagom. Skårorna ska förhindra att skinnet drar ihop sig vid stekning så att fisken riskerar tappa formen.
 2. Kleta majonnäs på skinnsidan med skårorna.
 3. Stek med skinnsidan nedåt i rikligt med olja på knappt medeltemperatur. Flytta inte runt fisken och vänd den inte. Stek tills fisken är nätt och jämnt genomstekt och skinnet har fått en lätt fin färg. Låt hellre fisken vara lite understekt än överstekt.
 4. Lassa upp grönsaksblandningen och fisken på två förvärmda tallrikar. Lägg även upp en varsin stekt citronhalva att pressa över vid behov. Dekorera med några basilikablad.
 5. Servera med ett gott bröd och något passande vin.

Två andra trevliga fiskrätter med helt annan karaktär är kinesisk ekorrfisk och kinesisk torskrygg. Hur goda som helst och inte heller alltför krångliga att laga.