Search
Generic filters
Exact matches only

Picknick med kinesisk torskrygg

0
Delningar
MAT

Picknick med kinesisk torskrygg

kinesisk torskrygg

Tanken var att vi skulle iväg och träna, hela familjen. Fru och barn på någon typ av familjepass, jag i gym på grund av att jag hellre dör än går på ledda träningspass med dra-åt-helvete-vad-dåligt-musik. Vi sket i träningen och tog oss en picknick ute i sommarvärmen istället. Man är bra dum i huvudet om man inte utnyttjar en skön kväll till något bättre än gym. Torskrygg visade sig dessutom vara alldeles utmärkt picknickmat.

Nu låter det här med kinesisk torskrygg kanske avancerat, men det är det inte alls. Den tidsbegränsande faktorn i matlagningen var riskokningen, allt annat hinner man med under tiden. Vi landar alltså på runt en halvtimma i matlagningstid vilket också gör det till en utmärkt vardagsrätt.

Det är enkel mat och den känns väldigt kinesiskt autentisk, i många kinesiska rätter är det verkligen inte superbökiga kombinationer av smaker utan istället ganska enkelt. Alla ingredienser går dessutom att hitta i vanliga butiker. Du har med andra ord ingen ursäkt att inte testa.

Ofullständig torskrygg

Jag skar upp min fisk och det gör man sällan i Kina. Den hela fisken symboliserar fullständighet och bara genom att servera filéer har man faktiskt brutit mot det (så då spelar det ingen roll att jag delar upp den ytterligare). Den ofullständiga fisken kan räddas genom att servera den med oskurna nudlar. Det sket jag också i. Antar att jag lagade en ofullständig middag. Undrar vad som kommer hända nu. Antagligen något hemskt, typ ebola eller aids.

Testa förresten de här kinesiska potatisrecepten, de är också högst triviala men ändå så fantastiska. Potatisstavar med svenska smaker och med tryffel.

Ingredienser

4 portioner

Torskryggen

500 g torskrygg, med skinn kvar och skuren i fyra bitar
0,5 dl neutral olja
3 stora vitlöksklyftor, finhackade
1 msk finhackad ingefära
1 röd chili, finhackad
0,5 dl ljus soja (gärna kinesisk)
2 msk sesamolja

Tillbehör

1 dm purjolök, mittemellan det vita och det gröna, fint strimlad
1 näve färsk koriander
1 tsk ljus soja
1 broccolibukett
1 knippe sparris
ris (kan uteslutas)
salt och svartpeppar

Gör så här

  1. Börja med att sätta på riset om du vill servera med ris. Det tar längst tid. Har du förresten en riskokare? Fy fan vad jag är nöjd med att ha det. Min var skitbillig men är ändå alldeles utmärkt. Testa t ex den här.
  2. De andra saker kan du göra liksom lite parallellt så att allt blir klart ungefär samtidigt.
  3. Hetta upp oljan till medeltemperatur i en stor stekpanna. Lägg ner vitlök, ingefära och chili och låt det fräsa ett litet tag.
  4. Salta och peppra fiskbitarna runtom och lägg sedan ner dem i stekpannan med skinnsidan ner. Stek försiktigt i ungefär fem minuter. Endera skiter du i att vända och får fisken lite rå längst ner eller också vänder du och tar ett par minuter på den sidan också med risk för att saker och ting faller sönder. 50°C i innertemperatur är lagom för fisk. Ta sedan av den och håll den varm i t ex en kylväska.
  5. Ångkoka broccoli och sparris, salta lite försiktigt
  6. Fräs purjo och koriander supersnabbt i en ren stekpanna. De ska bara få upp lite värme, inget annat. Slå sedan på lite soja och smaka av med salt och peppar
  7. Bär med dig allt ut till gräsmattan. Lägg upp purjolöksstrimlorna med koriander på ett fat och lägg fisken ovanpå. Skeda över chili/vitlöks/ingefära-röran. Ris, broccoli och sparris serveras separat. Sköter du dina kort rätt så kanske du t o m får ta en starköl till maten, trots att det bara är vardag.