Search
Generic filters
Exact matches only

Tesprit

1
Delningar
MAT

Tesprit

Som liten älskade jag att titta igenom mina föräldrars gamla foton. Jag minns bilder av mamma från studietiden med tekopp i handen och ett stort leende. Min mamma var väldigt vacker och är fortfarande. En sån där man ser i mängden. Då hade hon långt ordentligt mörkt hår, högblankt med vackra lockar.

Te drack hon där i studentkorridoren. På Blåsenhus tror jag fotona togs. Jag minns dem exakt.

I gymnasiet umgicks jag mycket med en klasskompis som heter Anna. Vi hade gått i samma skola i högstadiet men hade vad jag minns ingen aning om varandras existens då. Jag tyckte väldigt mycket om henne. I gymnasiet, och även när vi börjat plugga på Uppsala universitet, umgicks vi ofta i hennes föräldrahem. Vi småpratade och drack te, så där som man gör.

En dag när hennes moster Kicki var där uppdagades det på något vis att Kicki kände min mamma under studietiden. Kanske bodde de till och med i samma korridor? Jag vet faktiskt inte hur vi lurade ut det, men jag är ganska lik mamma så måhända genom det.

Kicki avslöjade något jag aldrig ens tänkt innan – det var inte te i mammas kopp!!

Älskade mamma, skål!

Ingredienser

2 cl mörk rom, gärna jamaicansk
2 cl passionsfruktlikör
1 cl brandy
Starkt neutralt te, sötat och kylt. Jag använde assam med 1 tsk socker per dl.
1 ordentlig klyfta citron
1 halvcentimetertjock skiva citron
1 rött cocktailbär
1 näve is

Jag föredrar mina drinkar inte alltför söta. Du kanske vill tillsätta mer socker.

Gör så här

  1. Häll en näve is i ett whiskeyglas. Häll över spriten.
  2. Pressa över juicen från citronklyftan och låt sen klyftan plumsa i.
  3. Rör runt. Fiska upp klyftan.
  4. Fyll upp med te.
  5. Lägg i citronskivan och ett cocktailbär.
  6. Servera en sen kväll till hög alternativ musik och brådmoget intellektuella diskussioner. Du har hela livet framför dig!

En annan bra drink utan onödigt tjafs är guldkant royale.