Search
Generic filters
Exact matches only

Heta sniglar i ditt område

0
Delningar
MAT

Heta sniglar i ditt område

Sniglar, alltså kokta vinbergssnäckor, vanligare i Frankrike än i Sverige. Fast de hade väl någon sorts storhetstid även här under sjuttiotalet? Eller vanligare som mat kanske jag ska säga för i trädgårdarna är sniglar helt uppenbart jättevanliga här. Jag tycker ju man kan se en tydlig lösning på det problemet, ät mer sniglar! Det är inte så vansinnig krångligt att bereda dem faktiskt, även om det tar sin tid. Men burksniglar går ju också bra för det rent kulinariska så klart.

Trädgårdssyra används inte heller så mycket i Sverige, inte vad jag känner till i alla fall. I Frankrike är den desto vanligare, den som är nyfiken på recept kan googla ”oseille recette”. Själv har jag älskat den sen många år tillbaka, särskilt tillagad i kombination med fetmilda smaker som balanserar det syrliga.

Jag började odla trädgårdssyra när jag gick i högstadiet efter att ha läst om den. Eftersom den är perenn och väldigt tacksam att odla (man behöver inte göra nånting alls, den bara växer friskt år från år!) och dessutom är jättegod och lätt att använda så har det blivit en bladgrönsak som är självklar i min matlagning.

Om man har njurproblem bör man förresten lugna sig med hur mycket trädgårdssyra man äter eftersom den innehåller oxalsyra, om än i mindre mängd är sina vilda släktingar. Det är som med rabarber och en del annat. Men ifall man är frisk kan man nog beta i sig ganska stora mängder innan man behöver bekymra sig. Rabarber är för övrigt en bra ersättare till trädgårdssyra i recept.

Hur som helst, kanske inte den vackraste maten men den är väldigt god. Trädgårdssyran smälter ihop och blir nästan såsig när den hettas upp. Sniglarna känns lite sjuttiotalsmurriga på ett fasligt trevligt vis. Tända ljus och ett vackert bröd hör så klart till.

Fler bloggade sniglar

Ingredienser

2 portioner

2-300 g sniglar, burk eller hemkokta
4 blad trädgårdssyra eller motsvarande mängd fryst
alternativt en mindre rabarberstjälk, fint skivad
alternativt en stor näve spenatblad och en msk pressad citron
1 dl hotsauce, jag använde Frank´s
50 g smör
Salt efter smak

Gör så här

  1. Fördela de avrunna sniglarna i två portionsformar. Strimla trädgårdssyran och lägg den ovanpå.
  2. Häll över hot sauce och lägg på bitar av smöret och tryck till lite om det behövs så det ryms. Syran smälter ihop när den hettas upp. Salta lätt.
  3. In i het ugn tills smöret smält och det bubblar ordentligt i formarna, kanske en kvart.
  4. Servera direkt ur ugnen med gott bröd att doppa i smöret.